طراحی داخلی نشیمن کوچک، یکی از مهمترین بخشهای طراحی محسوب میشود.اما تعریف فضای ««نشیمن» در معماری چیست؟ نشیمن فضایی است که افراد حول یک نقطه کانونی دور هم جمع میشوند و میخواهند اوقاتی را باهم سپری کنند.
به دلیل محدودیت فضایی در واحدهای کممساحت، طراحی و چیدمان نشیمن باید به کاربردیترین شکل ممکن صورت پذیرد. بهعبارتی از تمام پتانسیل فضای کوچک در طراحی استفاده شود؛ بهگونهای که در نهایت مخاطب احساس کند که در فضای بزرگتری قرار گرفته است.
از آنجایی که هدف از طراحی داخلی، فراهم کردن یک فضای زیباتر و کارآمدتر برای زندگی و استراحت است، بنابراین در طراحی داخلی یک نشیمن کوچک، جزئیاتی مانند ترکیب رنگها، نورپردازی، انتخاب مبلمان مناسب، پوشش دیوارها و کفها و غیره بسیار مهم هستند. در این مقاله در ابتدا به بررسی ویژگیهای معماری نشیمن کوچک میپردازیم و سپس به این سوال پاسخ خواهیم داد که «چگونه میتوان طراحی داخلی بهتری داشته باشیم؟»
فهرست محتوا
- هر آنچه که در طراحی داخلی یک نشیمن کوچک باید بدانید.
- تفاوت طراحی داخلی با دکوراسیون داخلی چیست؟
- مبله کردن و استفادهی مناسبت از اکسسوریها
- معماری نشیمنِ کوچک باید چگونه باشد؟
- استفاده از نقشههایی با پلان باز
- از وسایل چند منظوره در طراحی استفاده کنید
- جمعبندی
تفاوت طراحی داخلی با دکوراسیون داخلی چیست؟
ما باید بدانیم که «طراحی داخلی» با «دکوراسیون داخلی» تفاوت دارد. در یک تعریف کلی میتوان گفت که چیدمان داخلی زیرمجموعهی طراحی داخلی است.
اگر میخواهید بیشتر دربارهی تفاوت طراحی داخلی و دکوراسیون داخلی بدانید پیشنهاد میکنیم طراحی داخلی در سایت اینجیر را مطالعه کنید.
دکوراسیون داخلی، مبله کردن و استفادهی مناسبت از اکسسوریها
مبله کردن در معماری به معنای پر کردن یک فضا با مبلمان و اکسسوریهای مناسب است. مبلمان به مجموعهای از وسایل داخلی مانند صندلی، مبل، میز، قفسه و سایر وسایل دیگر اشاره دارد. هدف اصلی استفاده از مبلمان در معماری، افزایش راحتی و آرامش در فضاهای داخلی است. به همین دلیل، مبلمان معمولا با توجه به طراحی داخلی فضا و همچنین نیاز و سلیقهی ساکنان و کاربران فضا، انتخاب و چیده میشوند.
- فراموش نکنید که زیبایی در سادگی است :
به اصطلاح «زیبایی در سادگی است». در یک فضا هرچه تزئینات کمتر باشند و وسایل سادهتر انتخاب شوند، جلب توجه کمتری ایجاد میشود و فضا بزرگتر به نظر میرسد. اضافه کردن بیش از حد اشیا در مکانهایی با مساحت کم باعث شلوغ شدن فضا میشود و علاوه بر آن از نظر روانشناسی حس تشویش و اضطراب را القا میکند.
- ابعاد و اندازهی مبلمان متناسب با اندازهی فضا باشد:
وقتی صحبت از دکوراسیون یک فضای کوچک است باید به طور ویژه به ابعاد و اندازهها دقت کرد. توجه داشته باشید که در چیدمانِ نشیمنهای کوچک رعایتِ تعادل در فضا بسیار مهم است. در واقع باید مبلمان و اکسسوری داخلی خود را به نحوهای انتخاب نمایید که ابعاد آنها متناسب با فضا باشد.
- مبلمان نباید مانع رفتوآمد شوند(!) :
بهتر است مبلمان و اکسسوریها به گونهای چیده شوند که مانع رفتوآمد آزادنهی ساکنین نشوند و همچنین مانعی برای باز شدن درها و پنجرهها نیز نباشند.
معماری نشیمنِ کوچک باید چگونه باشد؟
طراحی داخلیِ نشیمن مکانهای کوچک بسیار چالش برانگیز است. از همین رو باید در طراحی آن به نحوهی استفاده از فضا، توزیع نور و هوا و کاربردی بودن آن توجهی ویژه کنیم. در ادامه با ذکر مثالهایی، دقیقتر به این مبحث میپردازیم.
- استفاده از رنگهای روشن و خنثی برای دیوارها، کف و سقف:
رنگهای روشن باعث میشوند که فضای ما بزرگتر دیده شود. در کل، استفاده از رنگهای روشن بهعنوان یک روش ساده و موثر در طراحی داخلی نشیمن کوچک، میتواند از سنگینی و تاریکی فضا جلوگیری کند. همچنین معماران و طراحان داخلی توصیه میکنند که در در طراحی مکانهای کوچک از رنگهای خنثی استفاده کرد. رنگهای خنثی بسیار انعطافپذیر و سازگار هستند و بهراحتی با انواع سبکهای طراحی داخلی ست میشوند و دست ما را برای انتخاب مبلمان و اکسسوری دکوراسیون خانه باز میگذارند.
- به تاثیرگذاری گل و گیاه در چیدمان طراحی داخلی باور داشته باشید:
استفاده از گلدانهای طبیعی در فضای نشیمن کوچک میتواند به شما کمک کند تا فضای دوستداشتنیای برای خود و مهمانان خود ایجاد کنید. استفاده از گل و گیاه میتواند بهعنوان تکمیلکننده چیدمان فضای نشیمن و پذیرایی باشد، چون علاوه بر رنگ و بافت که به فضا اضافه میکنند، به فضای ما روح هم میبخشد.
البته باید بدانیم که هر گل و گیاهی برای فضای ما مناسب نیستند و باتوجه به شرایط محیطیمان باید گلهای متناسب را انتخاب کنیم. توصیه میشود پیش از انتخاب گیاه مورد نظرتان حتما با افراد متخصص مشورت کنید.
- نور طبیعی و مصنوعی در معماری داخلی
یکی از بزرگترین مشکل فضاهای کوچک عدم کافی بودن نور مناسب است. به همین دلیل استفاده از نور طبیعی و مصنوعی بهشدت موثر و مهم است. نور طبیعی از پنجرهها و درهای شیشهای وارد فضا میشوند و علاوه بر روشن کردن محیط باعث بزرگ نشان دادن محیط و آرامش میشوند. اما واحدهای کوچک معمولا نور طبیعی مناسبی ندارند و طراحان داخلی این خلا را با استفاده از نورهای مصنوعی پر میکنند. در طراحی فضاهای کوچک بهتر است از نورهای مستقیم و به اصطلاح قوی استفاده نشود. نورهای پراکنده با دمای رنگی گرم مناسبترین نوع نورهای مصنوعی به حساب میآیند. نورهای مصنوعی را میتوان با استفاده از انواع چراغهای دیواری، سقفی، نورهای مخفی، آباژور، رومیزی و… تامین کرد.
- استفاده از آینهها برای پخش نور و بزرگتر نشان دادن محیط
آینهها سبب پخش نور و بزرگتر نشان دادن محیط میشوند. آینهها نور را به همان اندازه که به آنها میتابد بازتاب میکنند، بنابراین با پخش نوری که انجام میدهند باعث پرنورتر شدن محیط میشوند. آینهها به دلیل انعکاس محیط در خود، به فضای شما عمق میبخشد.
استفاده از نقشههایی با پلان باز
- فضا را با دیوار و در و کابینت محدود نکنید
- به جای دیوار از پارتیشن استفاده کنید
- استفاده از شلفها و قفسههای باز به جای استفاده از کمد، کابینت و…
- استفاده از مبلمان برای جدا کردن فضاها
از وسایل چند منظوره در طراحی استفاده کنید
در فضاهای کوچک اگر میخواهیم فضای بازتر و در ظاهر بزرگتری داشته باشیم باید تا جای ممکن از مبلمان کمتری استفاده کنیم. اما چگونه پاسخگو نیازهایمان باشیم؟
میتوان از وسایلی استفاده کرد که چندکاربردی هستند. مانند تختهای تاشو، ترکیب تخت و میز یا تخت و مبل و… که در ادامه جزییتر به این موارد خواهیم پرداخت.
- استفاده از تخت خوابهای کمجا:
برای استفاده بهینه از فضای خواب، میتوانیم از تختهایی استفاده کنیم که زیر آن خالی است و میتوان وسایلی را آنجا قرار داد. همچنین میتوان از مبلمان تخت شو یا تختهای تاشویی که به دیوار متصل میشوند، استفاده کرد. این روشها امکان استفادهی بیشتر از فضای داخلی را در زمانهای دیگر برای کاربران فراهم میکند.
- صندلیهای تاشو و پافهای باکسدار
- قفسه و کمدهای متحرک
- درهای کشویی
در نهایت با توجه به اینکه نشیمن، بخش مهمی از فضای خانه محسوب میشود، چیدمان آن نیز از اهمیت بالایی برخوردار است. بهبود ظاهرِ نشیمن با استفاده از راهکارهای مناسب، علاوه بر زیبایی و جذابیت، منجر به بهبود کیفیت زندگی شما و افرادی که با شما در این فضا زندگی میکنند، میشود. بنابراین تنها سلیقهی خوب داشتن کافی نیست و باید از تجربه و تخصص طراحان و معماران استفاده کرد. آنها محدودیتهای فضایی و نیازهای کاربر را میشناسند و همچنین سلیقهی شما را به خوبی درک میکنند و بهترین راهکارهای طراحی را ارائه میدهند .