اینجیر دیزاین

طراحی نما، بخش جذاب هر پروژه!

نمای هر ساختمان همانند لباسی است بر تن کالبد بی­‌جان سازه که به آن روح بخشیده و همانند یک پل ارتباطی بین انسان و ساختمان عمل می­‌کند. به عبارتی، ساختمان گویی به وسیله آن با محیط اطراف به گفتمان می­نشیند. اگر کمی به ساختمان­‌های اطراف خود دقت کنید، در می­یابید که چطور هر کدام از آن­ها به واسطه نمای خود تاثیرات متفاوتی بر ما می‌­گذارد. اما طراحی نمای یک ساختمان به سادگی که فکر می­‌کنید نیست و برای آن که به درک بهتری از مفهوم و اصول کلی آن برسید، مطلب آشنایی با طراحی نما اینجیر دیزاین را از دست ندهید!

نمای ساختمان چیست؟

اگر بخواهیم نمای ساختمان را برای شما به طور ساده تعریف کنیم، می‌­توان این گونه عنوان کرد: هر آن­چه به طور دائم در طراحی پوسته خارجی ساختمان در نظر گرفته شود! این شامل تمامی موارد زیبایی‌­شناسی، سازه یا تاسیسات و حتی تمامی ملزوماتی است که جهت بهینه‌­سازی انرژی مورد استفاده قرار می‌­گیرند (مانند پنل­‌های خورشیدی). البته اصطلاح نمای ساختمان امروزه بیش­تر متمرکز بر فرم،  مفاهیم زیبایی­‌شناسی، متریال و نورپردازی است. شاید جالب باشد بدانید که یک طراحی نمای اصولی می‌­تواند تاثیری مستقیم بر مصرف بهینه انرژی، آلودگی صوتی یا بصری، تامین هوای تازه برای فضاهای داخلی و هم­چنین مبحث امنیت، داشته باشد. اما از دیدی عامیانه‌­تر، هدف نهایی در طراحی نما تاکید بر زیبایی و جنبه بصری پروژه است.

طراحی نما
طراحی نما
طراحی نمای مدرن _ ساختمان فاروس

سبک‌­های مختلف طراحی نما که باید آن‎‌­‌ها را بدانید!

اگر بخواهیم سبک­‌های موجود در طراحی نما را به طور کلی دسته­‌بندی کنیم، می‌­توان آن­‌ها را در 3 دسته مدرن، کلاسیک و نئوکلاسیک خلاصه کرد. سبک کلاسیک یا رومی (و هم­چنین سبک پست-رنسانس که در اروپا شکل گرفته است) در کنار برخورداری از المان­‌های معماری رومی، رعایت تقارن در طراحی را می­‌توان از جمله اصول جدایی‌­ناپذیر آن دانست. لازم به ذکر است علی­رغم محبوبیت این مدل از طراحی نما در ایران، ما به عنوان تیمی حرفه‌­ای و دانش‌­آموخته به هیچ‌­وجه انتخاب این سبک را به شما پیشنهاد نمی‌­دهیم. نمای رومی نه جایگاهی در فرهنگ ما دارد نه دوست دار محیط زیست است. اگر می­‌خواهید ساختمانتان تا سال­‌های آینده هم­چنان طراحی مناسبی داشته باشد، پیش­بینی می­‌کنیم این سبک خوش آتیه نخواهد بود.  

شاید شما هم مانند بسیاری از افراد، «سبک نئوکلاسیک» را با «سبک کلاسیک» اشتباه می­‌گیرید، اما ما در این مطلب از اینجیر دیزاین می­‌خواهیم شما را با تمایز موجود در این دو سبک بیش­تر آشنا کنیم. یکی از فاحش­ترین تفاوت­‌های موجود بین این دو سبک، اختلاف در انتخاب متریال­‌هاست. سبک کلاسیک غالبا از متریال سنگ در طراحی نمای خود استفاده می­‌کند؛ در حالی که در «سبک نئوکلاسیک» ما شاهد استفاده از انواع مصالح رایج (مانند آجر، شیشه، بتن، سیمان و …) هستیم. از طرفی،  «سبک نئوکلاسیک» به نسبت «سبک کلاسیک» ساده‌­تر بوده و فاقد تزیینات زیاد است. در کنار نکات عنوان شده، استفاده از رنگ­‌های گرم­‌تر و تیره‌­تر در مقایسه با «سبک کلاسیک» که اکثرا تابع رنگ‌­های خنثی است، از جمله مواردی است که هنگام طراحی نما به «سبک نئوکلاسیک» باید به آن توجه کرد.

طراحی نما به سبک مدرن را می­توان ساده‌­تر و به روزتر از دو سبک قبلی دانست. اگر نمونه‌­های موجود از طراحی به این سبک را مشاهده کنید، چیزی که متوجه آن خواهید شد، استفاده از خطوط افقی و عمودی در تمامی طراحی است. هم­چنین خبری از تزیینات و اضافات در طراحی به این روش نیست! سبکی ساده، خوانا و دارای جذابیت بصری بالا. ترکیب رنگی مورد استفاده در طرحی نما به این سبک معمولا خنثی است که در کنار یک یا دو رنگ گرم­‌تر می‌­تواند پالت رنگی متعادلی بسازد. اگر نیاز به مشاوره در زمینه طراحی و یا اجرای نما در هر یک از سبک‌­های رایج را داشتید، کارشناسان ما در اینجیر دیزاین آماده خدمت­‌رسانی به شما عزیزان می­‌باشند.

طراحی نما
طراحی نما

نماهای مختلف برای کاربری­‌‌های مختلف!

این که پروژه شما چه کاربری دارد تعیین می­‌کند که شکل کلی نمای شما چگونه باشد. حتما خودتان با مشاهده پروژه‌­های مختلف متوجه این تفاوت­‌ها شده‌­اید. بگذارید با پرسیدن یک سوال، بهتر ذهنتان را معطوف این اختلاف­‌ها کنم: طراحی نمای یک پروژه تجاری در اطراف محل زندگی­تان را با نمای منزل مسکونی خود مقایسه کنید. چه می­‌بینید؟ پس همان­طور که مشاهده کردید، کاربری هر پروژه بر نحوه طراحی آن تاثیر مستقیم خواهد داشت. ما در اینجیر دیزاین برایتان یک دسته­‌بندی کلی و ساده برای طراحی نما بر اساس نوع کاربری آماده کرده‌­ایم:

در طراحی نمای مسکونی اولین چیزی که باید به آن توجه کرد حفظ محرمیت فضاست. بدین جهت، هنگام طراحی همواره به خصوصی یا عمومی بودن فضا دقت کنید. نکته دیگر آن که در طراحی نمای مسکونی در نظرگیری لکه­‌های سبز می­‌تواند به ارتقا کیفیت فضا کمک ویژ­ه‌­ای بکند. هم­چنین وجود بالکن و طراحی زیبا و استاندارد آن می­‌تواند از جمله مواردی باشد که مشتریان بیش­تری را به منظور خرید یا اجاره ملک شما ترغیب کند. رنگ‌­های انتخابی برای فضاهای مسکونی اغلب گرم هستند و در طراحی کلی آن همواره سعی می­‌شود تا به طرحی زیبا و شکیل دست یافت. علت این است که نما به عنوان پوسته خارجی ساختمان، اولین چیزی است که مخاطب با آن رو­به‌­رو می­‌شود و یک طراحی بد می­‌تواند تاثیرات منفی بر روی استفاده‌­کنندگان از فضا بگذارد. نمای ساختمان مسکونی که در آن زندگی می­‌کنید کدام یک از ویژگی­‌های یاد شده را دارد؟

طراحی نمای مدرن خانه‌ی دو طبقه
طراحی نمای مدرن خانه‌ی دو طبقه

برای طراحی نمای اداری نکته مهمی که باید در ذهن داشته باشید تعدد بازشوهاست. بازشو نقش بسیار مهمی در چنین فضاهایی دارد و به منظور ارتقا کیفی فضا نیاز است تا به اندازه استاندارد از آن در طراحی نما استفاده شود. فضاهای اداری باید اجازه ورود نور طبیعی و هم­چنین تهویه طبیعی را  به کارمندان خود بدهد تا هم از لحاظ روانشناسی محیط بتواند محیطی استاندارد را برای کاربران خلق کرده و هم از حیث افزایش کارایی افراد موثر باشد. بنابراین، اگر بنای شما کاربری اداری دارد، نباید سطح ساختمان را با انواع و اقسام متریال­‌ها پوشاند! از طرفی معمولا متریال‌­های انتخابی برای طراحی نماهای اداری، متریال­‌هایی با تم رنگی سرد هستند. شما می‌­توانید با جستجو در اینترنت نمونه­­‌های مختلف از طراحی­‌های انجام شده را مشاهده کرده و از آن­ها ایده بگیرید.

یکی از جالب­ترین طراحی­‌های نما، طراحی نما برای ساختمان­‌های تجاری است. جذابیت و تکاپو، عناصری هستند که در حین طراحی باید در نظر داشته باشید. علت این است که هدف اصلی پروژه‌­های تجاری، جذب مخاطب است و این مقصود به کمک یک طراحی نمای صحیح می‌­تواند به دست آید. یکی از بخش­‌هایی که در طراحی نماهای تجاری باید به آن توجه کنید، ورودی ساختمان است. ورودی می­‌تواند نقش موثری در جذب مخاطب به داخل فضا ایفا کند؛ مواردی مثل فرم، متریال، رنگ و جای قرارگیری آن همگی در رسیدن به این هدف سهیم هستند. برخلاف نماهای اداری، در طراحی نمای تجاری معمولا تعداد بازشوها بسیار کم­تر است و معمولا به صورت دو پوسته انجام می‌­شود.

نمای ساختمان تجاری
نمای ساختمان تجاری

آشنایی با برخی از اصول طراحی نما

طراحی نما به عنوان یک حرفه همانند دیگر تخصص‌­ها نیازمند رعایت اصول و مبانی خاصی است که برخی از آن­‌ها را در ادامه با هم مرور خواهیم کرد. اولین نکته که باید حتما به آن توجه کنید این است که از متریال­‌های با کیفیت و با دوام استفاده کرده و مهم­تر از آن، هنگام نصب تمام نکات ایمنی به منظور جلوگیری از سقوط متریال‌­ها بر سر عابران پیاده را حتما رعایت کنید. نکته بعدی که در طراحی نما باید به آن توجه کنید استفاده از متریال­‌های مختلف به منظور افزایش زیبایی و ارتقا کیفیت بصری پوسته­‌ی ساختمان است. هم­چنین لازم است هنگام استفاده از متریال­‌های گوناگون به وجود تعادل در طرح نهایی نما و نیز ترکیب رنگی خروجی طرح دقت کنید.

طراحی نمای ساختمان یونیورس
طراحی نمای ساختمان یونیورس

نکته‌­ی بسیار مهم دیگری که شاید خیلی‌­ها به آن توجه نمی­‌کنند، رعایت سادگی و خوانایی در طراحی نماست. این موردی است که متاسفانه بسیاری از افراد برخلاف آن عمل کرده و یک طراحی نامتناسب و شلوغ را به عنوان یک نمای «پرکار» تلقی می‌­کنند! بنابراین ما در اینجیر دیزاین بهتان پیشنهاد می­‌کنیم با عدم کثرت در تنوع متریال‌­ها و رنگ­بندی کار، طراحی نما را منسجم، متعادل و خواناتر کنید. بنابراین، با در نظرگیری 2 مولفه اصلی و حساسیت به خرج دادن در انتخاب و تعداد متریال­‌ها، به طرحی متناسب برسید.

دیگر مواردی که در طراحی نما باید به آن‌ها پایبند باشید را می­‌توان به طور خلاصه این­‌چنین عنوان کرد: توجه به جزییات طراحی نما به جهت دست­یابی به یک کل منسجم، نورپردازی اصولی، توجه به شفافیت و سلب بودن به منظور ایجاد خلاقیت در طراحی، توجه به حفظ محرمیت در فضاهای خصوصی و پیروی از یک ریتم یا سبک کلی در طراحی نما.

متریال­‌های رایج در طراحی نما

انتخاب متریال نما را شاید بتوان یکی از بخش‌­های جذاب طراحی معرفی کرد که از ابتدایی­‌ترین مراحل پروژه تا اتمام آن، ذهن طراح را به خود مشغول می­‌کند. این بدان معناست که طراح هر فرمی که بخواهد برای نما در نظر بگیرد باید متریال آن را نیز در نظر گرفته و به جز مباحث زیبایی­شناسی؛ به هزینه، نحوه اجرا، کاربری ساختمان و شرایط آب‌­و­‌هوایی محدوده نیز توجه کند. هم­چنین، سبک طراحی می­‌تواند تا حد زیادی بر انتخاب متریال­‌های شما تاثیرگذار باشد. متریال­‌های رایج در طراحی نما را می­‌توان این­گونه نام برد: شیشه، چوب، آجر، سرامیک، سنگ، سیمان، ترمووود، کاپپوزیت، بتن اکسپوز،  فایبر سمنت و استیل گالوانیزه. توجه داشته باشید که هر کدام از این متریال­‌ها، ویژگی­‌ها، هزینه و کاربرد خاص خود را دارد که شایسته است پیش از انتخاب نهایی در مورد آن­ها مطالعه کنید.

چند ایده جالب برای طراحی نما

در ادامه این مطلب از  اینجیر دیزاین می‌­خواهیم به شما چند نکته ساده که می‌­توانند طراحی شما را منحصر به فرد کنند معرفی کنیم. نکته مهمی که باید در ذهن داشته باشید این است که نحوه به کارگیری و اجرای هر کدام از این ایده‌­ها اصول و ضوابطی دارد که با توجه به شرایط اقلیمی نیز ممکن است دچار سخت گیری­‌هایی شوند.

  • استفاده از شیشه:

استفاده از شیشه می­‌تواند ساختمان را سبک­‌تر و زیباتر نشان دهد. از طرفی، کاربران فضا نیز می‌­توانند از چشم­‌اندازی بهتر برخوردار شده و نور طبیعی بیش­تری در محیط داشته باشند. در ویلاسازی نیز یکی از مواردی که می‌­تواند برای شما فضایی رویایی با چشم­‌اندازی بی­نظیر خلق کند، استفاده صحیح از شیشه است. برای آن که بهتر متوجه منظورمان شوید، یک جای خوش آب‌­و­‌هوا را تصور کنید؛ اگر شما جزیی از ساکنان آن‌جا باشید و دلتان بخواهد هر روز از چنین موهبتی نهایت بهره را ببرید، آیا ترجیح نمی­‌دهید ویلایتان با شیشه­‌های بزرگی که دارد این تصویر زیبا را قاب بگیرد؟ یا می­‌خواهید از دریچه‌ای کوچیک به بیرون بنگرید؟ نکته آخر که حتما باید در نظر داشته باشید، بحث مصرف انرژی است. اگر در انتخاب نوع شیشه­‌ها و نحوه اجرا صحیح عمل نشود، ممکن است سبب هدر رفتن انرژی و عدم کارایی طرحتان شود. از طرفی، انتخاب شیشه و ابعاد آن، تاثیر مستقیمی از شرایط جوی و اقلیم منطقه موردنظر می­‌گیرد. برای مثال، استفاده از شیشه عریض در اقلیم گرم و خشک کاری بسیار اشتباه و برخلاف اصول معماری همساز با اقلیم است.

  • یک نمای سبز:

امروزه جایگاه گیاهان سبز در معماری بسیار گسترده‌­تر از آن چیزی است که فکر می­‌کنید. فضاهای داخلی، حیاط، فضاهای نیمه پوشیده و حتی نما را می‌­توان با استفاده از گیاهان سبز به طور کلی درگرگون کرد. از طرفی، معماری سنتی ما ایرانیان همواره اهمیت ویژه‌­ای به لکه­‌های سبز داده است و بازگرداندن دوباره آن به شهرهای بزرگ می­‌تواند نقش موثری در رفع بسیار از کمبودهای معماری معاصر داشته باشد. در خصوص استفاده از گیاهان سبز در طراحی نما، کشور ما شاید آن گونه که باید در مقایسه با کشورهای پیشرفته به جایگاه مقبولی نرسیده است. نمونه­‌های خارجی‌­ای که در این زمینه پیش­گام هستند، نمای سبز را تبدیل به یک ایده‌­ی حرفه­‌ای و بسیار محبوب از دید عموم کرده­ و آن را به جایگاه ویژه­‌ای ارتقا داده‌­اند. هم­چنین این ایده مطمئنا می­‌تواند بخشی از کمبود فضای سبز در شهرهای بزرگ را نیز جبران کند. با انتخاب این مدل نماها برای پروژه خود، به نحوی به مشکل آلودگی هوا نیز کمک خواهید کرد.

  • جادوی نورپردازی:

نورپردازی برخلاف آن چه خیلی از مردم تصور می­‌کنند دانشی حرفه‌­ای است که استفاده از آن می­‌تواند تغییرات شگرفی در طراحی نمای شما به وجود آورد! نور نه تنها یک مبحث ضروری در ساختمان­سازی است، بلکه با ایده‌­های خلاقانه می‌­تواند بر طرح کلی نما نیز تاثیرگذار باشد. به همین دلیل نورپردازی را شاید بتوان تخصص جدیدی دانست که روز به روز بر اهمیتش افزوده می­‌شود. علاوه بر نحوه نورپردازی، انتخاب مکان­‌های مناسب و رنگ نورها از جمله مواردی است که هنگام طراحی نما باید به آن توجه کنید. اگر نیاز به ایده­‌های جدید در زمینه نورپردازی نما دارید، مشاوران ما در اینجیر دیزاین می‌­توانند شما را در این زمینه یاری دهند.

طراحی نمای خانه دو طبقه
طراحی نمای خانه دو طبقه

از یک طراح نما چه انتظاری داشته باشیم؟

اول از همه، به یاد داشته باشید که طراح نما در کنار آگاهی از استانداردها، ضوابط و متریال، باید از دانشی مناسب در خصوص معماری و ساختمان برخوردار باشد تا بتواند این پوسته خارجی را به بهترین نحو ممکن بیاراید. از طرفی یک طراح نما باید کار خود را در مقیاس کلان شهری نیز سنجیده و آگاه بر نقش خود در طراحی جامع شهری نیز باشد. توجه به تهویه طبیعی و نور، انسجام طرح و زیبایی بصری، اتلاف انرژی و پایداری در حین طراحی بسیار مهم است که همگی سبب می­‌شوند طراحی یک نمای استاندارد تجربه بیش­تری را بطلبد. یک طراح نما در کنار برخورداری از دانش یاد شده، باید بتواند خود را با شرایط پروژه همگام کرده و تعاملات مناسبی با کارفرما و دیگر مهندسان پروژه داشته باشد. جهت درک بهتر، پیشنهاد می­‌شود تا ایده‌­های در نظر گرفته شده، همگی مدل­سازی و شبیه­‌سازی شوند و در اختیار کارفرما قرار گیرند.

خدمات طراحی نما در اینجیر دیزاین:

از آن­جایی که طراحی نمای ساختمان یکی از مهم­ترین بخش‌­های پروژه است و نقش معرف را برای ساختمان بازی می‌­کند، سپردن آن به تیمی حرفه‌­ای از اهمیت بالایی برخوردار است. دفتر معماری اینجیر دیزاین در این مسیر پرچالش با شماست تا آن را تبدیل به روندی لذت­‌بخش و آسان کند. شما می­‌توانید در تمامی مراحل مشاوره، طراحی، نظارت و اجرا به ما اطمینان کرده و به بهترین نتیجه ممکن برسید. طرحی بر مبنای هویت پروژه، طراحی داخلی و کانسپت اصلی پروژه چیزی است که رسیدن به آن را به شما ضمانت می دهیم. از هر جای ایران که هستید، با اطمینان­‌خاطر می‌­توانید ما را به عنوان همراه حرف‌ه­ای خود در این مسیر در نظر بگیرید. منتظرتان هستیم.

 

خدمات ما در زمینه طراحی نما

طراحی نمای مدرن چیست؟

نماهای مدرن نمایانگر جنبه‌ای پویا از معماری مدرن هستند. امیدواریم که بعد از خواندن این مقاله شناخت بهتری نسبت به نمای مدرن پیدا کنید.

طراحی نمای تجاری چگونه باید باشد؟

نمای ساختمان، اولین عنصر طراحی معماری است که افراد آن را می‌بینند. اهیمت این نکته برای ساختمان‌هایی که نیاز به جذب مشتری و مخاطب دارند بیش از سایر بناهای معماری است.

طراحی نمای دفتر کار، کاربردی و زیبا

طراحی نمای دفتر کار به‌عنوان یکی از جنبه‌های کلیدی در ایجاد فضای کار مطلوب و منحصر‌به فرد، اهمیت بسیاری دارد. در حقیقت، نمای دفتر کار نه‌تنها باعث جذابیت بصری فضا می‌شود، بلکه تأثیر زیادی بر روحیه و عملکرد کارکنان نیز دارد.

طراحی نمای ساختمان از صفر تا صد

نمای ساختمان، به‌عنوان وجه بیرونی ساختمان، نقش بسیار مهمی در جذابیت و عملکرد ساختمان دارد. نما، در واقع اولین عنصر از ساختمان است که با محیط اطراف  و ناظران در تماس است  و تأثیر قابل توجهی بر جذابیت و شخصیت ساختمان دارد.

طراحی نمای ویلا

تقریبا هرکسی که با ویلا و ساختمان سروکار داشته باشد، قطعا با این سؤال نیز مواجه شده است:

«نمای ویلا و ساختمان چگونه باید باشد؟»

پیش از آنکه وارد موضوع مورد بحثمان، یعنی طراحی نمای ویلا شویم، بهتر است یک مروری بر تعریف نمای ویلا داشته باشیم.

طراحی نمای ساختمان از صفر تا صد

نمای ساختمان، به‌عنوان وجه بیرونی ساختمان، نقش بسیار مهمی در جذابیت و عملکرد ساختمان دارد. نما، در واقع اولین عنصر از ساختمان است که با محیط اطراف  و ناظران در تماس است  و تأثیر قابل توجهی بر جذابیت و شخصیت ساختمان دارد.

پروژه های طراحی نما
دسته بندی پروژه ها
ویلا
مسکونی
ورزشی
اداری
تجاری
طراحی نما