اینجیر دیزاین

طراحی داخلی رختکن چگونه باید باشد؟

رختکن‌ها فضاهای خدماتی هستند که برای تعویض لباس و استراحت طراحی می‌شوند. این فضاها شامل قفسه‌ها، کشوها و کابینت‌هایی برای نگه‌داری لباس، کفش و غیره هستند. بیش‌تر رختکن‌ها آینه‌های بزرگ دارند و در کاربری‌های مختلفی اعم‌از مسکونی، اداری و ورزشی دیده می‌شوند. علی‌رغم تصور عموم که گمان می‌کنند طراحی داخلی رختکن چندان اهمیتی ندارد، باید بگوییم این فضا یک عضو حیاتی در طراحی داخلی است؛ چراکه وظیفه سرویس‌دهی به افراد را دارد و در بسیاری از موارد، محلی برای استراحت نیز تلقی می‌شود. ما در این مقاله قصد داریم طراحی داخلی رختکن ورزشی را بررسی کنیم و به عوامل مؤثر در طراحی آن  بپردازیم.

کاربرد و مزایای رختکن ورزشی

در طراحی داخلی رختکن ورزشی، به‌تمامی نیازهای ورزشکاران بعد از یک تمرین سخت توجه می‌شود. اکثر باشگاه‌های ورزشی امروزه دارای رختکن ورزشی لوکس و مدرن هستند که با ایجاد یک فضای نگه‌داری، حداقل نیازهای افراد را برطرف کرده‌اند اما آیا این حداقل‌ها کافیست؟

طراحی داخلی رختکن ورزشی به‌گونه‌ای مطلوب و اصولی باعث می‌شود نظم طراحی داخلی باشگاه ورزشی حفظ گردد و از هرگونه بی‌نظمی یا اختلال در فضای باشگاه جلوگیری شود.

رختکن ورزشی برای دسته‌بندی لباس‌ها و وسایل افراد طراحی و اجرا می‌شود. رختکن کمک می‌کند تا بسیاری از وسایل و اقلامی که ورزشکاران در لحظه به آن احتیاج ندارند، به‌گونه‌ای درست نگهداری شوند. از مزایای طراحی داخلی رختکن ورزشی می‌توان به فضایی برای نگهداری و تعویض لباس، حاضرشدن، نظم‌دهی و استفاده بهینه از فضای باشگاه اشاره کرد.

نکات طراحی داخلی رختکن ورزشی

هنگام طراحی داخلی رختکن ورزشی باید عوامل زیادی را مد‌نظر قرار دهید تاهزینه‌ی زیادی برای کارفرما ایجاد نشود. با رعایت استانداردهای طراحی، عملکرد رختکن را بالا ببرید و درعین‌حال، هزینه‌ها را پایین بیاورید. در ادامه به برخی از مهم‌ترین نکات طراحی داخلی رختکن ورزشی اشاره می‌کنیم. به‌عبارتی می‌توانیم بگوییم که 12 اصل طراحی رختکن به شرح زیر است و این موارد راهنمایی کامل برای طراحی رختکن فضاهای ورزشی خواهد بود.

1. ابعاد و مساحت رختکن

ابعاد و متراژ، اولین مهم‌ترین مسئله‌ای است که در طراحی داخلی رختکن ورزشی باید به آن توجه کرد. ابعاد این اتاق باید متناسب با مساحت کلی باشگاه ورزشی و تعداد فضاهای ورزشی موجود در آن باشد. تعداد کمدهای موردنیاز برای لباس، کیف، کفش و وسایل ورزشی شخصی باید به‌درستی تعیین شود. طراحی یک رختکن ورزشی کوچک که رفت‌و‌آمد در آن دشوار است و تعداد کمدهای کمی دارد عملاً بی‌فایده است و نبود آن بهتر است.

بنابراین، دقت داشته باشید که اگر با محدودیت فضایی مواجهید، قفسه‌ها و کشوهای رختکن را به شکل دیواری انتخاب کنید یا از ادوات کم‌جا استفاده کنید. یکی دیگر از راه‌حل‌های مفید برای طراحی داخلی رختکن کوچک، استفاده از کابینت‌ها و کمدهای چند‌منظوره است‌ که دارای اندازه‌ها و ابعاد متفاوتی هستند محیط را مرتب نگه می‌دارند.

2. استفاده از نورپردازی مناسب در طراحی داخلی رختکن

نور در دکوراسیون و طراحی داخلی رختکن نقش بسزایی دارد؛ نور نه‌تنها محیط را روشن می‌کند، بلکه نقش بسیار مهمی در بزرگ یا کوچک‌تر کردن اتاق دارد. نورپردازی اصولی در طراحی داخلی رختکن ازآن‌جهت اهمیت دارد که باید فضا را به‌قدری روشن کند که افراد بتوانند تصویر خود را به‌خوبی در آینه ببینند و ظاهر خود را بررسی کنند. نقش نورپردازی در بهبود ظاهر اتاق نیز بسیار پررنگ است. طراحی داخلی رختکن مدرن را با کمدهای مدرن که دارای درهای شیشه‌ای هستند انجام می‌دهند. شاید بپرسید که استفاده از کمدهای مدرن چه نقشی در نورپردازی دارد؟ درواقع با انجام نورپردازی اصولی و فکرشده در داخل این کمدهای شیشه‌ای، فضایی بسیار دلنشین ایجاد می‌کنید.

از اهمیت نور طبیعی در طراحی داخلی رختکن غافل نشوید. درست است که در طراحی داخلی رختکن در اکثر موارد نمی‌توان از نور طبیعی کافی بهره برد، اما اگر از شرایط استفاده از نورگیرهای سقفی بهره‌مند هستید، به‌هیچ‌عنوان از آن‌ها چشم‌پوشی نکنید. استفاده از پنجره‌های کوچک در ارتفاع بالاتر نیز می‌تواند تأثیر بسیار زیادی در نورگیری فضای داخلی رختکن داشته باشد. پس حداکثر بهره را از نور طبیعی ببرید و تمام تلاش خود را معطوف به ایجاد روزنه‌ای برای ورود نور طبیعی به داخل رختکن ورزشی بکنید. نور طبیعی تا حد زیادی در روحیه افراد تأثیرگذار است و به همین دلیل است که ما به استفاده‌ی حداکثری از آن تأکید می‌کنیم.

رختکن باشگاه بدنسازی LEVEL

3. استفاده از متریال درجه یک

مهم‌ترین نکته در طراحی داخلی رختکن ورزشی را می‌توان انتخاب قفسه‌ها و کشوهای مناسب و زیبا دانست. ازآنجایی‌که متریال و رنگ هر وسیله در زیبایی آن نقش زیادی دارد، قبل از خرید کمد لباس به متریال آن توجه کنید.

اگر از پارتیشن در طراحی داخلی رختکن استفاده می‌کنید، می‌توانید آن را شیشه‌ای انتخاب کنید، البته دقت داشته باشید که پارتیشن شیشه‌ای را در فضایی برای تعویض لباس نمی‌توان استفاده کرد؛ اما مثلاً در فضاهایی کمدها قرار دارند می‌توانید با یک پارتیشن شیشه‌ای، یک حریم نیمه‌خصوصی برای افراد ایجاد کنید.

در انتخاب متریال دستگیره‌های کمد باید دقت زیادی به خرج بدهید. دستگیره‌ها لوازم تزیینی برای تکمیل کمد و کابینت هستند. با انتخاب دسته‌های مناسب برای کمدها می‌توانید به فضا شخصیت ببخشید و سبک مورد‌علاقه‌ی خود را در طراحی داخلی رختکن اعمال کنید. دستگیره‌های مدرن شکیل و زیبا در بازار تنوع زیادی دارند که با قیمت‌های مختلف عرضه می‌شوند.

4. انتخاب رنگ مناسب برای طراحی داخلی رختکن

رنگ انتخابی برای فضای داخلی رختکن باید در تناسب کامل با سایر فضاهای ورزشی باشد. به‌عنوان‌مثال، هنگام انتخاب رنگ کمد لباس از رنگ‌های هماهنگ دیوار و سقف رختکن استفاده کنید. هارمونی رنگی باعث ایجاد تعادل در طراحی داخلی رختکن می‌شود.

رنگ کابینت‌ها و کمدها را نیز باید متناسب سبک طراحی داخلی و همچنین پالت اصلی رنگ فضا انتخاب کنید. استفاده از رنگ‌های خنثی و رنگ‌هایی مانند طوسی یا خاکستری، سبب ایجاد فضای مدرن می‌شود که از بودن در آن لذت می‌برید. برای آشنایی بیش‌تر با این سبک در طراحی داخلی، دعوت می‌کنیم مقاله‌ی معرفی سبک مدرن را مطالعه کنید.

در طراحی داخلی بسیاری از فضاهای ورزشی، به موضوع روان‌شناسی رنگ‌ها و تأثیر رنگ‌های مختلف در روحیه‌ی افراد توجه زیادی می‌شود. این موضوع باید دررابطه‌با طراحی داخلی رختکن ورزشی نیز مدنظر قرار بگیرد. از‌آنجایی‌که رختکن فضایی برای استراحت و تجدید انرژی نیز محسوب می‌شود، باید از رنگ‌های آرام و ملایم در طراحی آن استفاده کرد.

رنگ‌هایی مانند نارنجی یا زرد که باعث افزایش انرژی می‌شوند می‌توانند گزینه مناسبی برای ورودی و خروجی رختکن باشند؛ این کار باعث می‌شود افرادی که لباس خود را عوض کرده‌اند و می‌خواهند وارد فضای باشگاه شوند انرژی بیشتری پیدا کنند و با یک انرژی مضاعف شروع به انجام تمرینات ورزشی کنند. برای ایجاد حس آرامش در ورزشکاران پس از انجام تمرینات سخت ورزشی، از رنگ‌های ملایم آبی و سبز در قسمت نشیمن استفاده کنید.

5. استفاده از مبلمان مناسب

یکی دیگر از موارد حائز اهمیت در طراحی داخلی رختکن، استفاده از مبلمان مناسب و متناسب با ارگونومی بدن است. قطعاً افرادی که پس از انجام تمرینات ورزشی به رختکن مراجعه می‌کنند، بسیار خسته هستند و احتیاج به نشستن و کمی استراحت دارند؛ پس چه‌بهتر که فضایی آرام با استفاده از مبلمان راحت و مناسب برای آنها ایجاد کنید.

همچنین از صندلی‌هایی برای پوشیدن کفش استفاده کنید که دارای ارتفاع مناسب برای انجام این کار باشند. شما می‌توانید این صندلی‌ها را به‌صورت نیمکت در یک طرف رختکن بچینید.

انتخاب مبلمان باید متناسب با ابعاد و مساحت اتاق رختکن باشد. اگر مبلمان بزرگ‌تر از فضا انتخاب شود، در رفت‌و‌آمد اختلال ایجاد کرده و فضا را کوچک نشان می‌دهد.

6. کاربرد آینه در طراحی داخلی رختکن ورزشی

در مقاله‌ی طراحی داخلی باشگاه ورزشی، به نقش استفاده از آینه‌های دکوراتیو در زیبایی طراحی داخلی اشاره کردیم. اینک می‌خواهیم بگوییم که استفاده از آینه‌های قدی و بزرگ که در عین دکوراتیو بودن در طراحی داخلی رختکن بسیار کاربردی نیز هستند، ایده‌ی بسیار خوبی است. در انتخاب آینه‌ها به‌اندازه و ابعاد اتاق توجه کنید تا شرایط برای پوشیدن لباس و کفش و دید درست ورزشکار در آینه فراهم شود.

ازآنجایی‌که معمولا باشگاه‌های ورزشی به دلایل مختلف نور طبیعی کمتری دریافت می‌کنند، بهتر است آینه‌های قدی را در گوشه‌ای از رختکن قرار دهید که نور بهتری دارد. توجه داشته باشید که تنوع آینه‌های بلند آن‌قدر زیاد است که شما باید متناسب با سبک انتخابی خود آن‌ها را انتخاب کنید. آینه‌های مدرن طرف‌داران زیادی دارند و دارای انواع چندمنظوره نیز هستند که می‌توانید برای کمدهای کوچک از آنها استفاده کنید.

علاوه بر آینه‌های قدی و بزرگ، از آینه‌های دکوراتیو نیز در طراحی داخلی رختکن ورزشی استفاده کنید. امروز آینه‌های مدرن را در اشکال مختلفی مانند لوزی، مربع و مستطیل به‌صورت برش خورده تولید می‌کنند که بسیار شکیل هستند.

7. لزوم استفاده از سیستم تهویه‌مطبوع و ایجاد شرایط لازم برای جابه‌جایی هوا

در طراحی داخلی رختکن ورزشی، بهره‌گیری از سیستم تهویه‌مطبوع و داکت تهویه از اوجب واجبات است. برای تازه‌سازی هوای داخل رختکن، ازبین‌بردن هوای آلوده و میکروب‌ها، حتماً از این سیستم استفاده کنید.

8. به چیدمان دکوراسیون داخلی توجه کنید!

شاید فکر کنید که در طراحی داخلی رختکن ورزشی، تعداد وسایل و مبلمان آن‌قدر هم زیاد نیست که نیازی به چیدمان خاصی داشته باشد. باید بگوییم که اصلاً این‌طور نیست، چیدمان کمدها، جاکفشی‌ها، کابینت‌ها، آویزها، صندلی‌ها و حتی لوازم دکوراتیو در طراحی داخلی رختکن باید کاملاً اصولی و با رعایت تمامی استانداردها باشد. استفاده از کاغذ‌دیواری یا پوسترهای سه‌بعدی هم به زیبایی فضا کمک می‌کنند و هم باعث بزرگ‌تر شدن فضا می‌شوند.

9. انتخاب کف‌پوش مناسب برای رختکن

 در مقاله‌ی طراحی داخلی فضاهای ورزشی به انواع کف‌پوش‌هایی ورزشی اشاره داشتیم و مزیت‌های هرکدام را برشمردیم. دررابطه‌با طراحی داخلی رختکن ورزشی، به نظر می‌رسد که کف‌پوش‌ خاصی نیاز نیست و هر نوع کف‌پوشی می‌تواند مناسب باشد. تنها دو نکته وجود دارد که باید رعایت شود؛ اول اینکه کف‌پوش‌ها سفت و زبر نباشند و دوم اینکه آنتی‌باکتریال باشند تا جلوی انتشار هر نوع میکروبی را بگیرند و مریضی را از فردی به فرد دیگر انتقال ندهند، این قضیه باید درباره‌ی دیوارپوش‌ها هم رعایت شود.

10. حفظ حریم خصوصی افراد

در طراحی داخلی رختکن باید آویزها را درون اتاقک‌هایی قرار دهید که دورتادور آن‌ها با دیوار محصور شده است. طراحی این اتاقک‌ها به حفظ حریم خصوصی افراد کمک می‌کند.

یکی دیگر از مواردی که به خصوصی‌سازی رختکن می‌انجامد، تعبیه‌ی قفل برای کمدها و کشوهای خصوصی است. همان گونه که در طراحی داخلی بسیاری از استخرهای مدرن می‌بینیم، بازشدن قفل هر کمد منوط به داشتن کارت آن کمد است.

11. طراحی حمام

در فضای داخلی رختکن از طراحی حمام مدرن غافل نشوید. تعبیه‌ی حمام برای دوش‌گرفتن قبل از تعویض لباس بسیار ضروری است؛ چراکه آلودگی‌ها به داخل فضای ورزشی نفوذ نمی‌کنند. ضمناً دوش‌گرفتن سبب سرزندگی و روحیه در ورزشکاران می‌شود

12. دسترسی‌ها در طراحی داخلی رختکن

رختکن‌ها را باید در نزدیکی سرویس‌های بهداشتی قرار دهید و یک مسیر جداگانه و مستقیم از خود رختکن به سرویس‌های بهداشتی طراحی کنید. به‌علاوه دسترسی رختکن به بوفه و فضای استراحت باید مستقیم و بدون مانع باشد.

اگر شما قصد طراحی داخلی رختکن سالن‌های ورزشی و هر فضای ورزشی دیگری را دارید، حتما بار دیگر موارد بالا را مرور کنید.

چیدمان اتاق رختکن

مبلمان در طراحی داخلی رختکن می‌تواند به‌صورت یک‌طبقه یا دوطبقه طراحی شود. چیدمان فشرده و شلوغ باعث ایجاد سردرگمی و بی‌نظمی در رختکن می‌شود. پس دقت داشته باشید که چیدمان را به نحوی اصولی و با پیروی از یک طرح منسجم انجام دهید.

وظیفه‌ی طراح چیدمان قفسه‌ها و آویزها، کشوها و کمدهای عمودی به‌گونه‌ای است که ورزشکاران به وسایل خود در هر زمانی بهترین دسترسی را داشته باشند. قفسه‌های بالایی کمد را می‌توان به وسایلی که کم‌تر موردنیاز است اختصاص داد و قفسه‌های پایینی را پر از وسایلی کرد که همواره در باشگاه ورزشی به آن‌ها احتیاج است.

لوازم جانبی در طراحی داخلی رختکن چه نقشی دارند؟

اگر فضای کافی دارید، لوازم جانبی مانند آینه را همان گونه که در نکات طراحی داخلی اشاره کردیم، در فضایی مناسب قرار دهید.  چراغ‌های دکوراتیو و خنک‌کننده‌های پیشرفته نیز از لوازم جانبی هستند که در صورت نیاز و داشتن فضای کافی می‌توانید از آن‌ها استفاده کنید.

نتیجه‌گیری مقاله‌ی طراحی رختکن

طراحی داخلی رختکن در یک فضای ورزشی باید با نهایت دقت انجام بگیرد. عوامل و فاکتورهای مؤثر در طراحی داخلی رختکن ورزشی مانند نورپردازی، استفاده از مبلمان مناسب، توجه به روان‌شناسی رنگ‌ها، طراحی حمام و ایجاد دسترسی‌های مناسب از فضای داخلی رختکن به سایر فضاها، باید مدنظر طراح قرار بگیرند تا بهترین بازدهی را داشته باشیم. متأسفانه در طراحی داخلی فضاهای ورزشی کم‌تر به این نکات توجه می‌شود و این امر سبب شده است که طراحی داخلی رختکن به یک امر بی‌اهمیت تبدیل شود و توجه زیادی به آن نشود. به همین دلیل است که امروزه اکثر رختکن‌ها به فضاهای نمور و تاریک تبدیل شده‌اند که افراد میلی به ورود به این فضاها را ندارند. با رعایت درست استانداردها و نکات طراحی داخلی رختکن ورزشی، به‌راحتی می‌توانید این فضا را به یکی از فضاهای محبوب ورزشکاران تبدیل کنید و کیفیت آن را بهبود ببخشید.

به نظر شما طراحی داخلی رختکن تا چه میزان در کیفیت فضای باشگاه مؤثر است؟ آیا رعایت فاکتورهای ذکر شده سبب افزایش کیفیت فضایی رختکن می‌شود؟ چه ایده‌های جذابی را می‌توان به این فاکتورها اضافه کرد تا رختکن زیباتری داشته باشیم؟

پروژه های طراحی داخلی تجاری

طراحی اماکن ورزشی در آب‌و‌هوای بیابانی

دسته بندی پروژه ها
ویلا
مسکونی
ورزشی
اداری
تجاری
طراحی نما
ما را دنبال کنید :
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x