اینجیر دیزاین

معماری به‌عنوان یکی از قدیمی‌ترین علوم و هنرها شناخته می‌شود که دارای پیشینه‌ای غنی و کهن است. از زمانی که انسان معماری را شناخت، همواره به دنبال استفاده از آن در فضاهای مختلف بود و تلاش می‌کرد روند تکاملی آن را طی کرده و دگرگونی‌هایی در کیفیت زندگی خود پدید آورد؛ این دگرگونی‌ها سبب شد تا تعریف معماری در فضاها و زمان‌های مختلف تغییر کند. معماری پدیده‌ای است که قدمتی تاریخی داشته و نمونه‌های آن به شکل شاهکارهای متعدد در جهان پراکنده هستند.

واژه‌ی معماری را می‌توان این‌گونه تعریف کرد, معماری همان فرایند ساماندهی فضا است و به فعالیتی خلاقانه و آفرینشگری حساب‌شده اشاره دارد که بر پایه‌ی هنر، علم، تجربه و فناوری‌های جدید پدید می‌آید. این برداشت را به معماران مشهوری منتصب می‌کنند. ما در این مقاله قصد داریم که تفاوت معماری داخلی و دکوراسیون داخلی را بررسی کنیم، چراکه این دو واژه بیش‌تر اوقات با یکدیگر اشتباه گرفته می‌شوند و نمی‌توان مرز بین آن‌ها را به‌آسانی تشخیص داد. پس بر آن شدیم تا تفاوت‌های این دو رشته را بررسی کرده و به شما برای شناخت بیش‌تر آن‌ها کمک کنیم.

معماری داخلی چیست؟

معماری داخلی به معنای طراحی یک فضای داخلی با روش‌ها و سبک‌های گوناگون است. درواقع معماری داخلی، یک توصیف کلی برای فضای داخلی هر ساختمانی است. بسیاری از افراد رشته‌های معماری داخلی، طراحی داخلی و دکوراسیون داخلی را با هم یکی می‌دانند اما لازم است بدانید که این سه رشته کاملاً با یکدیگر متفاوت هستند.

معماری داخلی راه اتصال میان معماری و طراحی داخلی است. ما سعی می‌کنیم تعریفی از طراحی داخلی را نیز در این مقاله بگنجانیم تا بهتر تفاوت میان آن‌ها را درک کنید. به علم طراحی فضای داخلی ساختمان، معماری داخلی می‌گویند که کاملاً طبق استانداردها انجام می‌شود. این رشته همانند معماری با ساختمان و ضوابط و عناصر سازنده‌ی آن سرو‌کار دارد و مانند طراحی داخلی بر فضاهای داخلی تأکید می‌کند. تفکیک فضاهای داخلی ساختمان به فضاهای مختلف مانند اتاق کار، اتاق‌خواب، نشیمن، پذیرایی، آشپزخانه و دیگر فضاهای کاربری مسکونی یا اتاق مدیر، اتاق انتظار، سالن کنفرانس و دیگر فضاهای کاربری اداری و به همین ترتیب در کاربری‌های تجاری، خدماتی، نمایشگاهی و غیره که در آن‌ها تفکیک ریز فضاها با استفاده از مؤلفه‌ی کف و سقف و دیوارها صورت می‌گیرد، در حیطه‌ی رشته‌ی معماری داخلی است. نوسازی ساختمان‌های نسبتاً قدیمی هم برعهده‌ی این رشته است.

 معماری داخلی با ویژگی‌های روحی و روانی ارتباط زیادی دارد، بنابراین در آن باید ویژگی‌های عمومی و خصوصی انسان مدنظر قرار بگیرد. در این رشته باید برای رسیدن به یک طرح مطلوب، ویژگی‌های رفتاری انسانی در فضاهای داخلی یا همان فضاهای زیستی به‌دقت موردتوجه قرار گیرد؛ ازاین‌رو معمار داخلی به هنگام طراحی فضای داخلی باید به کاربرد آن فضا و تأثیری که بر استفاده‌کننده دارد، توجه ویژه‌ای داشته باشد. معماری داخلی را در یک حرفه هنر و صنعت می‌شناسند که فضای داخلی ساختمان را برای انجام فعالیت‌های روزانه، کار و زندگی، کاربردی و مفید می‌سازد. در معماری داخلی باید طرح‌هایی را اجرا کرد که به‌خوبی با روحیات افراد ساکن در آن محل سازگاری دارد؛ به همین دلیل است که به نوعی می‌توان معماری داخلی را علم برقراری ارتباط میان انسان و ساختمان دانست.

معماری داخلی و تعریف‌هایش:

مفهوم معماری داخلی از سوی دیگر در طراحی یک سازه، به طراحی ساختاری و فنی فضاهای داخلی اشاره می‌کند. پس می‌توان گفت معماران داخلی بیش‌تر روی جنبه‌های تکنیکی و سازه‌ای یک ساختمان تمرکز دارند. این مورد مهمی در تفکیک معماری داخلی از طراحی داخلی و دکوراسیون داخلی است.

از دید دیگری نیز می‌توان به معماری داخلی نگاه کرد. معماری داخلی را می‌توان بازویی از طراحی داخلی در نظر گرفت اغلب برای تفهیم جنبه‌ها و مشخصه‌های فنی و معماری فضا به کار می‌رود. معمار داخلی برای درک معماری سازه و مشخصات فنی آن باید از مراحل ابتدایی شروع پروژه و پیش از احداث آن، کار خود را آغاز کند.

معماری داخلی تعیین می‌کند که برای ساخت یک سازه و رسیدن به فضایی ایدئال چه الزاماتی نیاز است. یک معمار داخلی با دانش خود، بهترین موارد موردنیاز را برای حداکثر استفاده از فضای داخلی سازه به سازنده پیشنهاد می‌دهد. درحقیقت، معمار داخلی درباره‌ی نحوه‌ی استفاده‌ی نهایی از فضاها به سازنده مشورت می‌دهد.

معماری داخلی در چه زمینه‌هایی تخصص و مهارت دارد؟

معماری داخلی باید بر جنبه‌های فنی و مهندسی فضا و هماهنگی آن با جنبه‌های زیبایی‌شناسی محیط مسلط باشد؛ ازاین‌رو می‌توان اظهار داشت که معماری داخلی با مهارت‌ها و مفاهیم زیر مرتبط است.

  1. داشتن دانش کافی نسبت به میزان روشنایی فضا، نحوه‌ی برق‌کشی و نورپردازی اصولی محیط داخلی.
  2. تسلط کامل بر اجرای درست لوله‌کشی‌های ساختمان و کنترل ورودی‌ها و خروجی‌های آن.
  3. مکان قرارگیری پنجره‌ها و کنترل تعداد، اندازه و رعایت یا عدم رعایت اصول فنی و مهندسی در نحوه‌ی طراحی این بخش‌ها.

توجه کافی به تهویه‌ی ساختمان به شکلی مناسب

ویژگی‌های معماری داخلی

  1. بازسازی آسان
  2. افزایش بازدهی افراد ساکن در محیط
  3. سازگاری با مکان و زمان

زیرمجموعه‌های معماری داخلی

  1. معماری اسلامی برای طراحی داخلی مساجد و اماکن متبرکه
  2. معماری منظر برای ساماندهی فضاهای بیرونی با تمرکز بر محیط طبیعی
  3. بازسازی پس از سانحه
  4. فناوری معماری
  5. انرژی و معماری برای کاهش آلودگی‌های زیست‌محیطی توسط معماری بهینه

معمار داخلی چه کسی است؟

معماری داخلی تخصصی است که نیاز به تمرین و آموزش رسمی دارد. یک معمار داخلی  باید دارای شرایط زیر باشد:

  1. تسلط به قوانین ساخت و اصول مهم ساختمان‌سازی
  2. طراحی درست درها، ورودی‌ها، راهروها و فضاهای مشاع
  3. طراحی اصولی ورودی ساختمان
  4. طراحی هوشمندانه فضاها برای استفاده حداکثر از فضاها و جلوگیری از هدررفتن بیهوده‌ی آن‌ها
  5. استفاده‌ی هوشمندانه از تمامی فضاها به شکل ممکن
  6. تخصص معمار داخلی در برنامه‌ریزی فضایی و ایجاد تغییرات سازه‌ای است. اکثر معماران داخلی پس از گرفتن مدرک خود با یک شرکت قرارداد می‌بندند.

وظایف معمار داخلی

  1. این افراد برنامه‌ریزی فضایی را انجام می‌دهند و در طراحی و بازسازی فضای داخلی به شما کمک می‌کنند. کارهایی که این افراد انجام می‌دهند تنها ظاهر فضا را بهتر نمی‌کند، بلکه عملکرد فضا نیز تغییر می‌کند.
  2. این افراد معمولاً با معماران و پیمانکاران همکاری می‌کنند تا بتوانند خواسته‌های کارفرما را برآورده کنند.
  3. یک معمار داخلی باید علاوه‌بر آشنایی با معیارها و ضوابط طراحی و معماری، با اصول مختلف روان‌شناسی، محیط‌زیست و جامعه‌شناسی هم آشنا باشد. به‌این‌ترتیب می‌تواند از عناصر فیزیکی و ظرفیت‌های موجود فضا به‌خوبی استفاده کند و آن‌ها را باتوجه ‌به کاربری آن فضا در کنار یکدیگر قرار دهد.
  4. یک معمار داخلی وظیفه دارد فضایی را ایجاد کند که افراد در آن احساس آرامش کنند و بازدهی زیادی در انجام فعالیت‌های خود داشته باشند. وی باید امکانات نورپردازی را به‌درستی ایجاد کرده تا شادابی و نشاط را به محیط وارد کند. معمار داخلی باید با اصول طراحی روز دنیا آشنا باشد و آن‌ها را متناسب با نیازهای فضا پیاده‌سازی کند.
  5. در واقع این هوش و تبحر معمار داخلی است که می‌تواند موجب شود یک فضا درنهایت به همان چیزی تبدیل شود که مشتری آن را بپسندد.

دکوراسیون داخلی چیست؟

  1. دکوراسیون داخلی همان مهارت و علم هماهنگ‌سازی طراحی‌شده برای نمایش رنگ‌ها، اثاثیه و سایر ملزومات فضای داخلی یک ساختمان به شکلی هنرمندانه است. دکوراسیون فضای داخلی مانند هنرهای دیگر، دارای سبک و سیاقی است که بر اساس سلیقه‌ها، روش‌ها، نیازها و سبک‌های هر دوره، دچار تحولاتی می‌شود.
  2. دکوراسیون داخلی دارای تکنیک‌های متفاوتی است که می‌تواند اتصالی میان معماری داخلی و طراحی داخلی به وجود بیاورد. در دکوراسیون داخلی از سبک‌ها و اصولی استفاده می‌شود که هر کدام بر اساس سلیقه است.
  3. طراحی دکوراسیون داخلی، یک مجموعه از عواملی چون فرم‌ها، نور، رنگ، بافت، سقف، دیوار، کف، عناصر کارکردی، تزیینی و مبلمان را در خود جای می‌دهد. این عناصر در واقع ابزار و وسایل کار برا طراحی درست دکوراسیون داخلی است که همه به شکل هماهنگ و مناسب در یک طرح قرار می‌گیرند.
  4. طراحی دکوراسیون میان معماری داخلی و طراحی داخلی قرار گرفته است؛ به صورتی که دارای جنبه‌های کاربردی، ساختاری و فنی است. طراحی دکوراسیون سبب ایجاد محیطی پویا و بهبودبخشیدن زندگی می‌شود.

ویژگی‌های دکوراسیون داخلی

یکی از ویژگی‌های دکوراسیون داخلی این است که باید محل کار یا محیط داخلی خانه را برای افراد ساکن در آن دلنشین‌تر کند. در دکوراسیون داخلی سلیقه‌ی افراد تا حد زیادی در کار دخیل است و این کار طبق سبک انتخابی توسط مشتری انجام می‌شود.

تفاوت دکوراسیون داخلی با طراحی داخلی در این است که دکوراتورها بر اساس سبک‌های خاصی کار می‌کنند و در زمینه‌ی انتخاب طرح‌ها و تم‌ها به افراد مشورت می‌دهند، اما برای طراحی داخلی سبک خاصی تعریف نشده است و آزادی عمل بیشتر است.

همان‌طور که پیش‌تر نیز اشاره کردیم طراحان داخلی ارتباط بیشتری با معماران دارند ولی دکوراتورها با صنایع مرتبط با ساختمان‌سازی.

زیرمجموعه‌های دکوراسیون داخلی

دکوراسیون داخلی دارای سبک‌ها و زیر مجموعه‌های مختلفی است که متناسب با هر فضا به کار گرفته می‌شوند. اصلی‌ترین زیر مجموعه‌های سبک دکوراسیون داخلی شامل موارد زیر می‌شوند:

  1. مدرن که ترکیبی از پالت‌های رنگی ساده و خطوط صاف و موازی است.
  2. سبک امروزی که منعطف است و می‌توان در آن از خطوط منحنی یا شکل‌های هندسی مختلفی استفاده کرد.
  3. مینیمال که در آن رنگ‌های خنثی غالب هستند و سادگی، اساس کار است.
  4. سبک معماری صنعتی که برگرفته از طراحی‌های قالب در دهه‌های ۱۷ و ۱۸ میلادی است و رنگ قهوه‌ای در آن به کار می‌رود.
  5. اسکاندیناوی که ترکیبی از رنگ سفید و عناصر چوبی است.
  6. سنتی غربی که ترکیبی از رنگ‌های پررنگ و پارچه‌های شلوغ و گل‌دار است.
  7. سنتی خاورمیانه که ترکیبی از رنگ‌های گرم و نقوش اسلامی است.
  8. ترنزیشنال که ترکیبی از دکوراسیون سنتی و مدرن است.

همه‌ی این سبک‌ها دارای طرف‌داران خاص خود هستند، اما آن چیزی که امروزه در جهان بیشتر از همه محبوب است، سبک مدرن است که برای آشنایی با ویژگی‌های این سبک، می‌توانید به مقاله‌ی معرفی سبک مدرن مراجعه کنید.

آشپزخانه ویلای حامد
آشپزخانه ویلای حامد

واژه‌ی دکوراتور به چه کسی اطلاق می‌شود؟

دکوراتورهای داخلی نیازی به تحصیلات دانشگاهی و آموزش حرفه‌ای ندارند. این مهارت را می‌توان بر اساس تجربه یاد گرفت. توجه دکوراتیوها بر زیبایی فضا است. این افراد معمولاً در پروژه‌های بازسازی و ایجاد تغییرات سازه‌ای مشارکت نمی‌کند. آنها پس از اتمام پروژه وارد عمل شده و بر روی ظاهر سطوح کار می‌کنند.

وظایف متخصص دکوراسیون داخلی

دکوراتورها به شکل‌دادن به یک فضا و زیبا ساختن آن اهمیت زیادی می‌دهند. آنها می‌توانند به سازنده کمک کنند که سبک موردنظر خود را انتخاب کرده، پالت رنگی موردنیاز خود را بررسی کنند و در خرید مبلمان و سایر ملزومات فضای داخلی درست عمل کنند. متخصصان دکوراسیون داخلی عموماً وارد پروژه‌هایی می‌شوند که فضاهای آن‌ها موجود بوده و نیاز به بهترشدن دارند.

این افراد معمولاً با پیمانکاران و معمارها همکاری نمی‌کنند؛ چراکه کارهای سازه‌ای پیش از ورود آن‌ها به پروژه تمام شده است. دکوراتورها معمولاً با سازندگان مبلمان، نساج‌ها و سایر افراد حرفه‌ای در صنایع مختلفی که به ساختمان مرتبط هستند، همکاری می‌کنند.

به‌طورکلی، وظایف دکوراتور به شکل خلاصه در ذیل آمده است:

  1. زیباسازی محیط و شکل دادن به فضا
  2. کمک به افراد برای انتخاب بهترین سبک
  3. انتخاب پالت‌های رنگی
  4. کمک در خرید مبلمان و دیگر وسایل
  5. چیدمان فضا

فرق معماری داخلی با دکوراسیون داخلی

این دو عبارت هم از نظر ظاهری و هم از نظر معنایی تفاوت‌های عمده‌ای با یکدیگر دارند که در موارد زیر به آن اشاره می‌کنیم.

  1. معماری داخلی دارای دید علمی به فضا است اما دکوراسیون داخلی به جنبه‌ی هنری و زیبایی‌شناختی محیط توجه دارد.
  2. معماری داخلی وابسته به هیچ موضوعی نیست و کاملاً مستقل در فضا عمل می‌کند ولی دکوراسیون داخلی به طراحی داخلی وابسته است و پس از انجام فرایند طراحی داخلی، وارد عمل می‌شود.
  3. معماری داخلی برنامه‌ریزی سازه‌ای دارد نکات فنی را در اجرای ساختمان مدنظر قرار می‌دهد؛ درحالی‌که دکوراسیون داخلی برنامه‌ریزی فضایی دارد.
  4. معماری داخلی با فعالیت در مقیاس‌های بزرگ و سازه‌ای ساختمان مرتبط است، اما دکوراسیون داخلی با تغییرات جزئی و تزیینات ارتباط دارد.
  5. معماری داخلی باید از ابتدای شروع ساخت حضور داشته باشد و از روند کار مطلع باشد، اما دکوراسیون داخلی بعد از اتمام ساخت و در مرحله نازک‌کاری و زیباسازی و چیدمان شروع به کار می‌کند.
  6. معماری داخلی را به‌عنوان یک حرفه می‌شناسند، درحالی‌که دکوراسیون داخلی، یک شغل نامیده می‌شود.
  7. معماری داخلی نیاز به مدرک دانشگاهی دارد ولی دکوراسیون داخلی را به‌صورت تجربی هم می‌توان آموخت.
  8. در معماری داخلی، فضاسازی و کاربردی‌بودن فضا اهمیت دارد؛ ولی در دکوراسیون داخلی حس و حالی که در فضا به وجود می‌آید مهم است که حس خوبی را به ساکنین انتقال دهد.
  9. معماری داخلی همراه با تغییرات سازه‌ای و بنیادی در فضا اتفاق می‌افتد، دکوراسیون داخلی تغییرات در چیدمان، نورپردازی و جزئیات را شامل می‌شود.
  10. معماری داخلی با بحث‌های تکنیکی فضا در ارتباط است، اما دکوراسیون داخلی با ظاهر فضای داخلی مرتبط است.

طراحی داخلی چیست؟

شباهت‌های زیادی میان معماری داخلی و طراحی داخلی وجود دارد که به‌سختی می‌توان این دو را از یکدیگر تفکیک کرد و تمیز داد. بر اساس تعاریف ارائه شده می‌توان گفت که معماری داخلی بیش از آنکه روی چگونه به‌نظررسیدن فضا تمرکز کند، بر روی عملکرد فضا و نیازهای ساکنین توجه ویژه‌ای دارد.

معماری داخلی در واقع باید بین فضا و محیط یک سازه تعادل ایجاد کند و ارتباط درستی را میان طراحی داخلی سازه و جزئیات فنی آن ایجاد کند، در مقابل طراحی داخلی روی شکل ظاهری یک فضا متمرکز است. این بدان معنی است که طراحی داخلی به این توجه دارد که یک فضا پس از ساخت چگونه به نظر می‌رسد. طراحی داخلی را می‌توان پلی میان معماری داخلی و دکوراسیون داخلی در نظر گرفت.

ویژگی‌های طراحی داخلی

طراحی داخلی باید با کمک علم زیبایی‌شناسی انجام بگیرد؛ یعنی رنگ‌ها در جای درست استفاده شوند و به‌خوبی با هم ترکیب شوند. به همین دلیل است که با گذراندن چند دوره و بدون داشتن تحصیلات اکادمیک، می‌توان طراحی داخلی را انجام داد.

یکی دیگر از ویژگی‌های طراحی داخلی، داشتن دید هنری است که سبب می‌شود بتوان چیدمان وسایل را طوری تغییر داد که بهترین چشم‌انداز ایجاد شود. طراحی داخلی تا حد زیادی به معماری داخلی وابسته است و پس از آن شروع به کار می‌کند..

زیرمجموعه‌های طراحی داخلی

بسته به نوع ساختمان، طراحی داخلی دارای انواع گوناگونی است؛ براین‌اساس، طراحی داخلی ساختمان‌های مسکونی، تجاری، تفریحی، اداری، درمانی و شرکتی با هم متفاوت هستند و هریک جداگانه بررسی می‌شوند.

وظایف طراح داخلی

  1. انتخاب درست رنگ‌ها و ترکیب آن‌ها
  2. چیدمان مبلمان و سایر اشیا
  3. داشتن دید هنری و تمرکز بر جزئیات
  4. برنامه‌ریزی فضایی برای چینش درست وسایل در فضای داخلی

فرق معماری داخلی با طراحی داخلی

یک تفاوت معماری داخلی با طراحی داخلی در این است که طراحان داخلی تغییرات جزئی در محیط ایجاد می‌کنند، اما معماران داخلی تغییرات کلی ایجاد می‌کنند.

تغییر در چیدمان وسایل را باید طراح داخلی انجام دهد، اما تغییرات سازه‌ای را معمار داخلی!

استفاده از معمار داخلی بهتر است یا یک دکوراتور داخلی؟

اینکه کدام‌یک از این افراد با کدام حرفه و تخصص برای شما مناسب است، کاملاً به شما وابسته است. اگر نیاز به تغییرات سازه‌ای در بنای خود دارید؛ مثلاً می‌خواهید دیوارها را جابه‌جا کنید یا پنجره‌ای را کم یا زیاد کنید، بهتر است از معمار داخلی استفاده کنید. این افراد به شما کمک می‌کنند که برنامه‌ریزی مناسبی برای تغییرات سازه‌ای داشته باشید و بهترین نحو آن را انجام دهید.

در مقابل اگر نیاز به تغییرات سازه‌ای ندارید و تنها می‌خواهید در مورد سبک مورداستفاده در فضای داخلی‌تان با کسی مشورت بگیرید یا در مورد انتخاب رنگ کاغذدیواری یا مبلمان یا حتی مدل پرده، روشنایی اکسسوری‌ها نیاز به مشورت دارید، می‌توانید از یک دکوراتور حرفه‌ای استفاده کنید. این افراد به‌خوبی می‌دانند که چه مبلمان و اشیایی مکمل یکدیگر هستند و فضا را زیباتر می‌کنند. در این پروسه نیازی به تغییرات فنی نیست.

درنهایت نکته‌ی مهم اینجاست که باید تغییرات موردنظر خود را در نظر بگیرید و سپس بهترین فرد را انتخاب کنید. بسیاری از معماران داخلی تحصیل‌کرده زمان زیادی از وقت خود را به پروژه‌های دکوراسیون اختصاص می‌دهند؛ چراکه نیازی به تغییرات سازه‌ای و بازسازی ندارند. در مقابل متخصصان دکوراسیون داخلی زیادی هستند که تحصیلات آکادمیک این رشته را ندارند ولی می‌توانند تغییرات سازه‌ای را در فضاهای داخلی ایجاد کنند و جزئیات مناسب برای تأمین زیبایی فضا را نیز مدنظر قرار دهند. بهترین کار این است که نیازهایتان را در ابتدا بسنجید و بعد شروع به انتخاب کنید.

نتیجه‌گیری

در آخر می‌توان گفت که با وجود تفاوت‌هایی که در میان معماری داخلی و دکوراسیون داخلی وجود دارد، هر دو مکمل هم هستند. معماری داخلی از همان ابتدای شروع پروژه تا اتمام کار ساخت حضور دارد ولی دکوراسیون در برخی موارد از ابتدای کار در بعضی جاهای دیگر بعد از تمام‌شدن ساخت بنا، وارد عمل می‌شود و روی قسمت‌های هنری، چیدمان، رنگ، کف، سقف، نورپردازی و نوع متریال تمرکز دارد. شما برای انتخاب بهترین فرد برای ایجاد تغییرات موردنظرتان باید ابتدا حیطه‌ی فعالیت هریک از آن‌ها را بدانید که امیدواریم در این مقاله اطلاعات کافی به شما داده شده باشد.

به نظر شما کدام حرفه یا شغل اهمیت بیش‌تری در بازار کار دارد؟ آیا شما هم جزو آن دسته از افرادی هستید که به شغل دکوراسیون داخلی علاقه دارند؟ به نظر شما علت تمایل بسیاری از افراد به این شغل چیست؟

    خدمات طراحی داخلی و طراحی دکوراسیون در گروه طراحی اینجیر دیزاین

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x