اینجیر دیزاین

بازسازی کلینیک به دلایلی چون قدیمی‌شدن بافت ساختمان، ایجاد تنوع در محیط کار، افزایش حس رضایت‌مندی در مراجعه‌کنندگان یا تغییر فضای کلینیک انجام می‌شود. ما به شما پیشنهاد می‌دهیم که برای بازسازی کلینیک، از افراد متخصص و کسانی که تجربه‌ی کار در این زمینه را دارند کمک بگیرید، زیرا اصول بازسازی کلینیک‌های درمانی با بازسازی منازل مسکونی و تجاری متفاوت است. رعایت نکاتی مثل تامین نور کافی در محیط، ایجاد تهویه‌ی مناسب، طراحی اتاق انتظار برای مراجع‌کنندگان در بازسازی کلینیک، تاثیر بسزایی در جلب اعتماد و جذب رضایت بیماران دارد و حتی نحوه‌ی بازسازی فضای داخلی یک کلینیک بر بازدهی کار پرسنل و پزشکان هم موثر است.  در این مقاله ما به بررسی این موضوع می‌پردازیم که چگونه بازسازی کلینیک می‌تواند یک محیط کسل‌کننده و کم‌بازده را به محیطی شاداب و امن برای پرسنل و مراجعه‌کنندگان کلینیک تبدبل کند.

عوامل موثر در بازسازی کلینیک

عوامل زیادی در بازسازی کلینیک تاثیرگذار هستند، اما شاخصه‌هایی که براساس آن‌ها طراحی و بازسازی صورت می‌گیرد، نوع خدمات ارائه شده و تعداد مراجعه‌کنندگان به کلینیک است. بازسازی کلینیک طبق نیازها و الویت‌های افراد انجام شده و در واقع شامل تعمیرات جزئی یا تغییر کلی محیط می‌شود.

همچنین از عوامل تاثیرگذار بر بازسازی کلینیک می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

 

  1. متراژ کلی ساختمان کلینیک
  2. تعداد اتاق‌های داخلی
  3. سبک و مدل سازه
  4. فضاهای جانبی ساختمان مثل راه‌پله، پشت‌بام و …
  5. نوع کاربری ساختمان
  6. نوع ساخت دیوارهای بیرونی ساختمان
  7. فضاهای داخلی

 

لازم است به این نکته توجه شود که اولین مرحله در بازسازی کلینیک، مرحله‌ی ایده‌پردازی، طرح‌ریزی و مشخص کردن دلایل اصلی جهت بازسازی است. با در نظر گرفتن نیازها و الویت‌های کلینیک به‌طور واضح در مرحله‌ی اول، اجرا و بازسازی در مسیر درستی پیش ‌خواهد رفت و در نهایت شما به هدف اصلی خود خواهید رسید.

بازسازی کلینیک

نکات ایمنی در بازسازی کلینیک

هنگام بازسازی کلینیک درمانی، علاوه‌بر امکان به‌روز مشکلات متداول در بازسازی ساختمان‌ها که ما در مقاله‌ی بازسازی در سایت اینجیر به‌طور کامل به آن پرداخته‌ایم و پیشنهاد می‌دهیم برای مطالعه بیشتر به این مقاله مراجعه کنید، خطرات بیولوژیکی، خطرات دارویی و شیمیایی یا خطرات مرتبط با اشعه‌های موجود در محیط کلینیک‌ها نیز ممکن است افراد تیم بازسازی را درگیر کند که آن‌ها باید به این نکات آگاه باشند و دقت کنند که در معرض خطرات ناشی از اشعه‌ی ایکس قرار نگیرند.

مواردی که هنگام بازسازی کلینیک باید به آن‌ها توجه کرد

همان‌طور که گفته شد، اصول و ضوابط بازسازی کلینیک‌ها و مراکز درمانی با سایر ساختمان‌ها متفاوت است، این کار باید به‌گونه‌ای انجام شود که سلامتی بیماران را در الویت قرار داده و نکاتی را برای رسیدن به نتیجه‌ی مطلوب رعایت کنند. سپس، پیشنهاد می‌شود که از یک تیم معماری حرفه‌ای جهت بازسازی کمک بگیرید تا با طراحی اصولی و طبق برنامه‌ریزی دقیق، عملیات بازسازی کلینیک انجام شود.

• نکاتی که لازم است بدانید شامل:

  1. طرح‌ریزی و ایده‌پردازی در طراحی داخلی کلینیک
  2. مشخص کردن برنامه‌ی زمان‌بندی دقیق عملیات بازسازی
  3. عقد قرارداد با شرکت بازسازی‌کننده‌ی معتبر و حرفه‌ای در زمینه‌ی بازسازی مراکز درمانی
  4. خرید تجهیزات و لوازم موردنیاز
  5. طراحی مدرن و به‌روز فضای داخلی و خارجی کلینیک
  6. تخمین هزینه‌ها متناسب با بودجه
  7. مشورت و دریافت مشاوره از افراد متخصص در طراحی و بازسازی
  8. در نظر گرفتن نوع کاربری کلینیک و محدوده‌ی سنی مراجعه‌کنندگان در طراحی

روش‌های مختلف بازسازی کلینیک درمانی

کلینیک‌ها و مراکز درمانی از مهم‌ترین موسسه‌های ارائه‌دهنده‌ی خدمات به بیماران و افراد جامعه هستند. به‌دلیل سر و کار داشتن این مراکز با سلامت جسم و روح مراجعه‌کنندگان، نقش موثری در زندگی روزمره‌ی آن‌ها دارند. بنابراین، حفظ تجهیزات و به‌روز بودن امکانات در کلینیک‌ها جهت ارائه‌ی خدمات با بالاترین کیفیت ممکن، گاهی اوقات باید عملیات بازسازی در آن‌ها انجام شود. باید توجه داشت که بازسازی کلینیک پروژه‌ای زمان‌بر و با هزینه‌ی زیاد است که داشتن برنامه‌ریزی دقیق به اجرای بهتر آن کمک می‌کند.  بازسازی کلینیک روش‌های مختلفی دارد که ما در این مقاله قصد داریم به معرفی آن‌ها بپردازیم و مزایا و معایب هر کدام را مورد بررسی قرار دهیم.

  1. بازسازی کامل کلینیک:

 بازسازی کلینیک به‌طور کامل، به‌صورت جایگزینی کل ساختمان کلینیک یا ارتقاء آن انجام می‌شود. این روش به‌عنوان گران‌ترین روش بازسازی، نیازمند تعطیل شدن تمام بخش‌های کلینیک در طول عملیات بازسازی پروژه است. باوجود این‌که روش بازسازی کامل، می‌تواند تمام زیرساخت‌های کلینیک را به‌روز و مدرن کرده، نیاز به تعمیرات مداوم و نگهداری از تجهیزات قدیمی را از بین ببرد، این موضوع را هم باید در نظر داشت که در مدت زمان انجام عملیات بازسازی، عملکرد کلینیک و خدمات به بیماران نیز دچار اختلال خواهد شد.

  1. بازسازی جزئی کلینیک:

بازسازی جزئی به‌صورت جایگزین کردن یا ارتقاء بخش خاصی از کلینیک انجام می‌شود. به‌عنوان مثال بازسازی جزئی تنها برروی فضای انتظار همراهان یا محوطه‌ی کلینیک متمرکز می‌شود. با این روش به هزینه‌ و نیروی انسانی کمتری نیاز دازیم و با اختلال کمتری روبه‌رو می‌شویم اما ممکن است باعث ناهماهنگی در خدمات‌رسانی بخش‌هایی از کلینیک شود. درضمن، بازسازی جزئی امکان حل مشکلات اساسی یه کلینیک قدیمی را ندارد.

  1. بازسازی مرحله‌به مرحله:

این روش معمولا برای کلینیک‌های بزرگ‌تر با وسعت بیشتر یا بیمارستان‌ها به‌کار برده می‌شود. در بازسازی مرحله‌ای، هر بخش طبق برنامه‌ریزی در یک دوره‌ی زمانی مشخص تحت بازسازی قرار می‌گیرد. از مزیت‌های این روش، می‌توان به ایجاد اختلال کمتر در خدمات روزانه‌ی کلینیک به مراجعه‌کنندگان و هزینه‌ی کمتر اشاره کرد. همچنین، به دلیل طولانی بودن روند بازسازی مرحله‌ای، مراجعه‌کنندگان در طول این مدت اطمینان حاصل می‌کنند که امکانات کلینیک در حال ارتقاء است و این نکته‌ی مثبتی برای کلینیک محسوب می‌شود.

عملیات بازسازی کلینیک و سوال‌های احتمالی

جهت بازسازی کلینیک درمانی، مدت زمان بازسازی و قیمت تمام شده‌ی عملیات بازسازی مهم‌ترین سوالاتی هستند که ممکن است در ابتدا برای شما پیش بیاید. اما موضوع قابل توجه دیگری که وجود دارد این است که در صورت سپردن پروژه بازسازی کلینیک به یک تیم بازسازی معماری، با خیال آسوده‌تری به‌انتظار نتیجه‌ی آن خواهید نشست.  همچنین، قبل از اقدام به بازسازی کلینیک باید نکاتی را هم در نظر داشته ‌باشید که ما در ادامه به آن‌ها اشاره خواهیم کرد.

نکات قبل از بازسازی کلینیک

  1. کاربری کلینیک:

نوع کاربری کلینیک در چگونگی طرح‌ریزی و بازسازی آن نقش مهمی دارد. برای مثال، مراجعه‌کنندگان به کلینیک در چه رده‌سنی هستند و به چه منظور مراجعه خواهند کرد؟ درصورتی که مراجعه‌کنندگان کلینیک کودکان هستند، باید قسمت‌های مهمی از فضای داخلی کلینیک به محیطی سرگرم‌کننده برای آن‌ها تبدیل شود. اگر مراجعه‌کنندگان کلینیک افراد سال‌خورده یا دچار مشکلات حرکتی هستند باید در طراحی مسیرهای ورودی کلینیک و مسیرهای رسیدن به هر بخش، بسیار توجه کرد و از رمپ‌هایی استفاده شود که دسترسی را برای آن‌ها دشوار نکند. یا اگر پروژه‌ی بازسازی کلینیک، برای افراد نابینا باشد، می‌توان از علائم و عناصری استفاده کرد که آن‌ها را در مدت انتظار سرگرم نگه‌ داشته و همچنین، از تابلوهای راهنما برای معرفی هر بخش نیز بتوانند به راحتی استفاده کنند و بودن در آن فضا موجب سردرگمی آن‌ها نشود.

  1. معماری کلینیک:

طراحی و اصول بازسازی کلینیک‌های معماری از قواعد خاصی پیروی می‌کند که شامل رعایت تناسبات بین طراحی اتاق پزشک، سالن انتظار و پذیرش می‌شود. افرادی که به کلینیک مراجعه و به پزشک نیاز دارند معمولا شرایط روحی و جسمی مساعدی ندارند، به ‌همین‌ دلیل طراحان باید به این موضوع در روند طراحی و بازسازی پروژه بسیار توجه کنند و به تفاوت‌های اصول طراحی بین یک کلینیک دندانپزشکی و یک کلینیک روانپزشکی آگاه باشند.

  1. هزینه‌ی بازسازی کلینیک:

بازسازی کلینیک درمانی ممکن است یک پروژه‌ با هزینه‌ی بالا برای شما محسوب شود، اما راه‌هایی برای کم کردن هزینه‌های بازسازی وجود دارد. شاید برای شما سوال پیش بیاید که چطور می‌توان هزینه‌های تقریبی بازسازی کلینیک را محاسبه کرد؟ در پاسخ به این سوال بهتر است بگوییم که یکی از مهم‌ترین موارد حائز اهمیت در این بخش، تخمین و برآورد تقریبی هزینه‌های بازسازی کلینیک با توجه به میزان بودجه است که قبل از شروع عملیات بازسازی به آن می‌پردازیم. برای برآورد هزینه‌های بازسازی، نیاز به بررسی دقیق تمام جنبه‌های پروژه داریم، که شامل تعداد و نوع اتاق‌ها، سیستم‌های سرمایشی و حرارتی، سیستم‌های آب و فاضلاب می‌شود. درنتیجه، این عوامل به تخمین هزینه‌های بازسازی کمک می‌کنند. بعد از برآورد هزینه‌ها، قرارداد با یک شرکت معماری حرفه‌ای جهت سپردن کار بازسازی به آن‌ها می‌تواند اجرای عملیات بازسازی کلینیک را برای شما بسیار راحت‌تر کند. در این قرارداد محاسبه جزییاتی مانند زمان‌بندی پروژه، هزینه‌هایی که باید پرداخت شود مثل تهیه‌ی انواع متریال، مصالح و لوازم مورد نیاز برای بازسازی کلینیک، هرگونه مجوز یا بازرسی مورد نیاز برای پروژه، آماده‌سازی سایت، تخریب و حذف مواد آلوده باشد مشخص می‌شود. خرید لوازم باکیفیت، متناسب با بودجه‌ی شما از اهمیت بالایی برخوردار است. زیرا، لوازم با کیفیت پایین احتمال ایجاد مشکلات فنی و درنتیجه، هزینه‌های بیشتری را برای تعمیرات و نگهداری بعد از استفاده خواهد داشت.

چرا بازسازی کلینیک‌های قدیمی ضروری است؟

معمولا ساختمان‌ها پس از گذشت حدود ده سال از ساخت خود به بازسازی نیاز پیدا می‌کنند. بازسازی کلینیک‌های قدیمی به معنای اقداماتی است که جهت افزایش عمر یک کلینیک انجام می‌شود تا ظاهری نو به آن بدهد. بسیاری از امکانات ضروری کلینیک‌ها و مراکز درمانی در طول زمان فرسوده شده و کارایی خود را از دست می‌دهند. همین امر باعث کاهش کیفیت ارائه خدمات مطلوب به مراجعه‌کنندگان می‌شود. امروزه کلینیک‌ها به بخش مهمی از زندگی افراد تبدیل شده‌اند که نه‌تنها در مواقع بیماری، بلکه بسیاری از افراد هم برای دریافت خدمات زیبایی به کلینیک‌ها مراجعه می‌کنند. قدیمی شدن فضای کلینیک‌ها موجب عدم جذابیت بصری در محیط، ارائه‌ی مراقبت‌های بهداشتی ناکافی، کاهش رضایت کارکنان و درنتیجه کاهش کلی رضایت مراجعه‌کنندگان کلینیک می‌شود. به این ترتیب، با بازسازی یک کلینیک قدیمی می‌توانیم مزایای زیادی مانند فضای راحت‌تر، اصلاح طراحی معماری آن و افزایش فضا در کلینیک ایجاد کنیم. در ادامه به برخی مزایای بازسازی کلینیک‌های قدیمی اشاره خواهیم کرد.

مزایای بازسازی کلینیک

  1. فضایی راحت‌ در کلینیک‌ها: یکی از مزایای مهم بازسازی کلینیک این است که به‌طور کلی کلینیک تبدیل به محیط بهتری برای پزشکان، کارکنان و همچنین مراجعه‌کنندگان می‌شود. داشتن محیطی آرام و جذاب با رعایت اصول زیبایی‌شناسی و عملکردی معماری، جهت ارائه خدمات پزشکی بهتر به افراد، باعث کاهش اضطراب، تجربه‌ای خوشایند از مراجعه به کلینیک، بهبودی سریع‌تر بیماران و افزایش بازدهی کار پرسنل نیز، می‌شود.
  2. ارتقاء طراحی معماری کلینیک: بسیاری از کلینیک‌های قدیمی با توجه به نیازهای بیماران طراحی و اجرا نشده‌اند. پروژه بازسازی کلینیک‌ درمانی می‌تواند با اجرای طرح‌هایی برمبنای الویت قراردادن نیازها، سلامت و رفاه بیماران، بسیاری از مشکلات را برای افراد حل کند. طراحی معماری اصولی در ارائه‌ی خدمات بهداشت و درمان کلینیک‌ها اهمیت بسزایی دارد. برای مثال، استفاده‌ی بیشتر از نور طبیعی روز و به‌کار بردن عنصر آب در معماری داخلی به بهبود درمان بیماران و کاهش اضطراب آن‌ها کمک می‌کند.
  3. افزایش فضا در کلینیک: کلینیک‌ها با به‌کارگیری و بازسازی فضاهای بلااستفاده می‌توانند فضای مفید کلینیک را گسترش داده و به تعداد افراد بیشتری خدمات ارائه دهند. از ازدحام بیش‌ازحد در محیط داخلی کلینیک جلوگیری می‌شود و درنتیجه، زمان انتظار بیماران کاهش پیدا می‌کند. بازسازی کلینیک‌ها و ایجاد فضای بیشتر برای بیماران، بر کیفیت خدماتی که کارکنان ارائه میدهند نیز تاثیر می‌گذارد.
  4. کاهش مصرف انرژی: معمولا در معماری کلینیک‌های قدیمی اقداماتی جهت صرفه‌جویی در انرژی صورت نگرفته است. بنابراین، بازسازی کلینیک‌ها با کاهش مصرف انرژی بر روی محیط ‌زیست هم تاثیر می‌گذارد که از نکات مثبت بازسازی محسوب می‌شود. استفاده از فناوری‌های مدرن سازگار با محیط زیست، تعویض در و پنجره‌ها به‌منظور جلوگیری از اتلاف انرژی داخل ساختمان، جایگزین کردن سیستم‌های گرمایشی با پانل‌های خورشیدی و بهره‌گیری بیشتر از روشنایی طبیعی روز همگی اقداماتی هستند که می‌شود در راستای رسیدن به هدف صرفه‌جویی در انرژی انجام داد.

انتخاب متریال مناسب برای بازسازی کلینیک

فضاهایی مثل کلینیک‌های درمانی که مراجعه‌کنندگان با شرایط و حال نامساعد در آنجا حاضر می‌شوند، بیشتر از دیگر فضاها نیازمند القای حس زندگی و نشاط به افراد است. مهم‌ترین روش انتقال آرامش و سرزندگی به آن‌ها نیز می‌تواند، از طریق ویژگی‌های بصری محیط کلینیک باشد. گاها برای افزایش ایجاد این حس در مراجعه‌کنندگان، پزشکان اقدام به بازسازی کلینیک خود می‌کنند. بنابراین، انتخاب متریال مناسب برای سقف و کف کلینیک از مواردی است که بسیار اهمیت دارد. استفاده از متریال‌هایی مانند چوب و شیشه در فضای داخلی کلینیک به داشتن فضایی گرم و صمیمی کمک می‌کند و باعث ایجاد جلب توجه بیماران و مراجعه‌کنندگان به محیط کلینیک می‌شود. به‌کاربردن  متریال‌های مات و خنثی مانند سیمان و بتن‌، برای بازسازی کلینیک چندان پیشنهاد نمی‌شود، زیرا بر انرژی و حس فضای کلینیک تاثیر منفی می‌گذارد.

نورپردازی در کلینیک چه تاثیراتی دارد؟

نورپردازی از ارکان مهم در بازسازی کلینیک محسوب می‌شود، اجرای نورپردازی اصولی که توسط تیم متخصص انجام شود می‌تواند به کاهش خطاهای پزشکی، کاهش حس اضصراب و ترس در بیماران کمک کند. همچنین، طراحی نورپردازی در راهروها، اطراف فضاهای درمانی و در بخش‌های مختلف بر روی بهبود کار پرسنل کلینیک نیز تاثیر می‌گذارد. ما در مقاله‌ی طراحی داخلی مطب، در سایت اینجیر به‌طور کامل به مبحث نورپردازی پرداخته‌ایم و پیشنهاد می‌دهیم برای مطالعه بیشتر به این مقاله مراجعه کنید.

نمای داخلی کلینیک

انتخاب کفپوش در بازسازی کلینیک

کف‌پوش در کلینیک از عناصر مهمی است که هنگام بازسازی باید به آن توجه کرد. درصورت قدیمی بودن ساختمان و پوشش کف فضای داخلی کلینیک، بهتر است اقدام به تعویض آن‌ها کنید. بیشترین آلودگی در محیط روی زمین و کف‌پوش‌ها قرار دارد که می‌تواند به فضاهای مختلف کلینیک منتقل شود و باعث ایجاد آلودگی‌های محیطی شود. باید در انتخاب جنس کف‌پوش‌های مراکز درمانی و کلینیک‌ها درساخت و بازسازی دقت کرد، برای مثال استفاده از سنگ‌های آنتی‌باکتریال یا سنگ‌های کوارتز گزینه‌ی مناسبی برای کف‌پوش‌ کلینیک هستند. از ویژگی‌هایی که مهم است کف‌پوش‌های نصب شده در کلینیک‌ها داشته باشند، می‌توان به غیرلغزنده بودن سطح آن، سهولت در نگهداری، نظافت کفپوش و سهولت در جا‌به‌جایی تجهیزاتی مثل برانکارد یا ویلچر بیماران بر روی آن اشاره کرد.

بازسازی محوطه‌ی کلینیک

طراحی محوطه و ایجاد فضای زیبا در اطراف ساختمان کلینیک،  از مهم‌ترین عوامل تاثیرگذار در روحیه‌ی بیماران پس از ورود به کلینیک است. ضوابط خاصی در استفاده از گیاهان و عناصر به‌کاربرده شده در محوطه‌سازی کلینیک وجود دارد که طراحان پیش از بازسازی باید در این مورد اطلاع داشته باشند و آن‌ها را رعایت کنند. برای مثال در فضای سبز کلینیک، گیاهانی که ممکن است برای افراد آلرژی ایجاد کنند نباید کاشته شود و بیشتر از گیاهان پوشش‌دهنده مانند چمن‌ها استفاده شود، زیرا چمن‌ها علاوه‌بر سبز و زیبا کردن محیط، باعث جلوگیری از گردوغبار به داخل ساختمان نیز می‌شوند. همچنین، با افزایش آلاینده‌ها در هوا، استفاده‌ی هرچه بیشتر از درختان و گیاهان در محوطه‌ی کلینیک باعث سالم‌تر شدن هوای اطراف آن می‌شود.  

عوامل موثر در ایجاد جذابیت بصری محوطه‌ی کلینیک:

  1. زیباسازی مسیرهای پیاده‌رو و ماشین‌رو
  2. استفاده از عناصری مانند نیمکت، تابلوهای راهنما، آلاچیق و آب‌نما
  3. نورپردازی مناسب با محوطه‌

نتیجه‌گیری

ما در این مقاله، به بررسی بازسازی کلینیک‌ها پرداختیم. در نتیجه دریافتیم، با توجه به نیازهای روزافزون بیماران و تغییرات فناوری، بازسازی کلینیک‌ها امری ضروری است. با بازسازی کلینیک‌ها می‌توان کیفیت ارائه‌ی خدمات به بیماران را تا حد قابل‌توجهی افزایش داد و سیستم درمانی، مراقبتی کارآمدتری برای مراجعه‌کنندگان ایجاد کرد. بازسازی کلینیک‌ها باید با دقت بالایی برنامه‌ریزی و اجرا شوند تا اختلال در عملکرد کلینیک و کار پرسنل به حداقل برسد. در این راستا به خلاصه‌ای از مطالب که در این مقاله به آن‌ها پرداخته شد، اشاره می‌کنیم.

طراحی مناسب و جذاب کلینیک با توجه به نیازهای بیماران

استفاده از مصالح با کیفیت و مطابق با استانداردهای ساختمانی

توجه به آسایش بیماران و پرسنل در طراحی فضاهای داخلی کلینیک

استفاده از فناوری‌های پزشکی جدید و تجهیزات پزشکی با کیفیت برای ارائه خدمات بهتر به بیماران

رعایت قوانین و مقررات بهداشتی و ایمنی در هنگام بازسازی کلینیک

در نهایت بازسازی کلینیک‌ها یک فرصت بسیار خوب برای بهبود کیفیت زندگی بیماران و افراد مرتبط با آن است که تیم ما در سایت اینجیر شما را در این مسیر همراهی خواهد کرد. از اینکه تا پایان همراه ما بودید از شما عزیزان متشکریم. نظرات خود را با ما در میان بگذارید.

پروژه های بازسازی مغازه
دسته بندی پروژه ها
ویلا
مسکونی
ورزشی
اداری
تجاری
طراحی نما
ما را دنبال کنید :