محتوا
طراحی داخلی لابی، نقش بسیار مهمی در ایجاد اولین تجربهی بازدیدکنندگان از ساختمان ایفا میکند. طراحی داخلی لابی با توجه به نوع و کاربری ساختمان، میتواند توجه افراد را به جنبههای مختلفی مانند نور، رنگ، متریال و … جلب کند. در طراحی داخلی لابی، رعایت اصول طراحی فضای باز، استفاده از متریال مناسب، به کاربردن جزییات، طرحهای گرافیکی و هنری اهمیت ویژهای دارد. در طراحی لابی ارائهی یک فضای مناسب برای انتظار، تفریح و راحتی افراد نیز ضروری است. طراحی داخلی لابی بهعنوان یک عامل مهم در جذب مشتریان و ایجاد تجربهی کاربری مثبت در محیط و افزایش ارزش ساختمان، مورد توجه قرار میگیرد.
لابی، نقطهی ورودی اولیه به یک ساختمان است که نقش مهمی در ایجاد اولین تماس بین مراجعه کننده و محیط داخلی ساختمان دارد. بنابراین، در طراحی داخلی لابی باید به جزییات و اصول مختلفی توجه شود تا تجربهی کاربری مثبت و خاصی را برای بازدیدکنندگان فراهم کند. ایدهها و رویکردهای نوین در طراحی داخلی لابی و استفاده از فناوریهای مختلف به ارتقاء تجربه افراد در فضاهای داخلی لابی کمک میکند.
در این مقاله به بررسی برخی نکات و روشهای طراحی داخلی لابی پرداخته خواهد شد.
لابی اولین فضایی است که ساکنین ساختمان از آن عبور میکنند، بنابراین طراحی اصولی برای لابی از اهمیت بالایی برخوردار است. لابی ساختمان به دلیل اشتراکی بودن آن باید طوری طراحی شود که برای تمام افراد راضیکننده و جذاب باشد. لابی از بخشهای مختلفی تشکیل میشود که در هنگام طراحی علاوهبر زیبایی باید به اصول و استانداردهای چیدمان در تمام قسمتهای آن نیز توجه کرد.
فضاهای نشیمن و نگهبانی از عناصر مهم و اصلی در طراحی داخلی لابی هستند.
فضای نشیمن لابی باید حس مهماننوازی، آرامش، دعوتکنندگی و همچنین مقدمهای از حس بودن در خانه را به افرادی که زمانی را در آن انتظار میگذرانند القا کند. با ترکیبی از چیدمان مشابه با اتاق نشیمن، نورپردازی مناسب و تفکیک این فضا، مکانی جهت انتظار مهمانان یا جلسات کوتاه ساکنین فراهم میشود.
بخش نگهبانی در لابی جهت حفظ امنیت و کنترل ترددهای ساختمان تعبیه میشود. این بخش در ساختمانهای بزرگ با تعداد واحد زیاد، که در طول روز افراد مختلفی در آن رفتوآمد میکنند، اهمیت ویژهای دارد. نگهبان یا لابیمن که در این بخش به صورت شبانهروز حضور دارد نقش مهمی در ارتباط با ساکنین ساختمان و حراست دارد.
لابی نشاندهندهی هویت و شخصیت ساختمان است، بنابراین فرقی ندارد لابی اماکن تجاری باشد یا لابی ساختمانهای مسکونی؛
طراحی داخلی لابی، نیز مانند «معماری» تحت تأثیر سبکهای مختلفی قرار گرفته است. در طراحی داخلی لابی، از سبکهای مختلفی مانند کلاسیک، مدرن، اکو، اسکندیناوی و … استفاده میشود. هر یک از این سبکها، با ویژگیهای خاص خود، برای طراحی داخلی لابی مناسب هستند. برای مثال، در طراحی داخلی لابی با سبک کلاسیک، به جزییات بیشتر و اجزایی مانند ستونهای گچبری شده، کفهای سخت و نورپردازی مناسب توجه میشود. در حالی که در طراحی داخلی لابی به سبک مدرن، خطوط هندسی، رنگهای شاد و فضاهای باز مورد اهمیت قرار میگیرد. به طور کلی، طراحی داخلی لابی با استفاده از سبکهای مختلف، میتواند نشانگر شخصیت و سلیقهی صاحبان کار و همچنین محیط کاری مناسب باشد. در ادامهی این مقاله برخی از سبکهای طراحی لابی را بررسی میکنیم. (برای مطالعه بیشتر میتوانید مقالهی سبک شناسی در دکوراسیون داخلی را در سایت اینجیر مطالعه کنید)
سبک مدرن: در این سبک، لابی به صورت ساده و با جزییات کمتر طراحی میشود. از متریالهای مدرن مانند شیشه، فلز و سنگهای صاف برای دیوارها و کفها استفاده میشود. همچنین روشنایی مناسب، طراحی ساده برای مبلمان نیز در این سبک تاکید میشود.
سبک کلاسیک: در سبک کلاسیک، طراحی لابی با استفاده از جزییات بیشتر انجام میشود. اجرای ستونها، تزئینات گچبری، نقاشیهای دیواری، کفهای چوبی با الگوهای پیچیده، مبلمان با جزئیات تزئینی و بهکاربردن پارچههای لوکس نیز در این سبک معمول است. سبک کلاسیک مناسب نوع زیست امروز ما نیست و فقط در شرایط خاص، آن هم با مطالعات و اجرای بینقص، میتوان از این سبک استفاده کرد.
سبک صنعتی: طراحی لابی در این سبک به صورت باز و بدون پوششهای زیاد انجام میشود. بهعبارتی گاهی مرحلهی نازککاری ساختمان به صورت عامدانه صورت نمیگرید. استفاده از مصالح خام مانند بتن، فلز و سنگهای طبیعی برای دیوارها و کفها رایج است. همچنین، استفاده از روشنایی مناسب، لولهها و سیمهای نمایان و مبلمان ساده و صنعتی در این سبک تاکید میشود.
سبک مینیمال: طراحی لابی در این سبک به صورت ساده و با جزییات کم انجام میشود. استفاده از رنگهای ساده و نقاط رنگی محدود، خطوط ساده و صاف برای دیوارها و کفها رایج است. مبلمان با طراحی ساده و بهکاربردن مصالح مدرن نیز در این سبک کاربرد دارد.
سبک بومی: در این سبک، طراحی لابی با استفاده از المانهای محلی و متناسب با فرهنگ و طبیعت منطقه انجام میشود. استفاده از متریال طبیعی مانند چوب، سنگ و خمیر خشت برای دیوارها و کفها رایج است. همچنین، استفاده از روشنایی طبیعی و مبلمان با طراحی ساده و محلی نیز در این سبک تاکید میشود.
طراحی داخلی لابی تحت تأثیر عوامل مختلفی است که در ادامه برخی از آنها را نام میبریم:
به طور کلی، تجهیزات و وسایل هنری در لابی میتواند بهعنوان عاملی تاثیرگذار در جلب توجه و رضایت کاربران این فضا محسوب شود. استفاده از این عوامل یک استراتژی طراحی داخلی در لابی محسوب میشود که به افزایش جذابیت و کارایی فضای پذیرایی این فضا کمک میکند.
رنگ جزء ضروری طراحی داخلی لابی است، زیرا فضای داخلی لابی را به کلی تغییر میدهد و بر حسوحال محیط تاثیرگذار است. میتوان از آن برای برجسته کردن ویژگیهای معماری، ایجاد نقاط کانونی و تعریف سبک کلی طراحی لابی استفاده کرد. انتخاب رنگ بر روحیات انسانهایی که زمانی را در آن فضا میگذرانند موثر است.
رنگ ها همچنین میتوانند به درک بهتری از فضا کمک کنند و آن را بزرگتر یا کوچکتر نشان دهند. رنگهای روشنتر و خنثی، مانند سفید، طوسی، کرم، بژ باعث میشوند که یک فضا بزرگتر از اندازهی واقعی بهنظر بیاید. در حالی که رنگهای تیرهتر، مانند سرمهای و مشکی، فضا را کوچکتر و صمیمیتر میکنند.
معماران طراحی داخلی میتوانند از روانشناسی رنگها برای ایجاد فضاهایی استفاده کنند که نهتنها از نظر زیبایی شناسی دلپذیر هستند، بلکه رفاه و بهرهوری را نیز ارتقا میدهند. در ادامه به بررسی ویژگیهای روانشناسی برخی رنگها برای انتخاب در طراحی داخلی لابی میپردازیم:
سفید: رنگ سفید اغلب با خلوص، سادگی و تمیزی همراه است. حس آرامش را در اتاق ایجاد میکند و باعث میشود فضا بزرگتر و روشنتر به نظر برسد، دیوارهای سفید انتخابی پرطرفدار در طراحی داخلی سبک مدرن بهحساب میآیند.
سبز: سبز رنگی همه کاره است که حس تعادل و هماهنگی را در فضا ایجاد میکند. اغلب با طبیعت همراه است، فضایی آرام و با طراوت ایجاد میکند. سایههای سبز روشنتر معمولا برای فضاهای کوچکتر بهکار میرود، در حالی که رنگهای تیرهتر فضایی دنج و صمیمی را در فضاهای بزرگتر ایجاد میکنند. سبز همچنین یک رنگ محبوب برای طراحی داخلی سازگار با محیط زیست یا پایدار است.
زرد: رنگ زرد رنگی شاد و نشاطآور است که باعث ایجاد حس شادی و پویایی در محیط میشود. رنگ زرد میتواند برای قسمتهایی از لابی که به کودکان اختصاص داده میشود، گزینهی مناسبی باشد. با این حال، استفادهی بیشازحد رنگ زرد در فضای لابی توصیه نمیشود و متعادل کردن آن با رنگهای دیگر و استفاده کم از آن بسیار مهم است.
بنفش: بنفش یک رنگ سلطنتی و مجلل است که حسی از پیچیدگی و ظرافت را در فضا ایجاد میکند. سایههای روشنتر بنفش، حس آرامش در فضا ایجاد میکنند، در حالی که سایههای تیرهتر، فضایی دراماتیک و جسورانهتر بهوجود میآورند.
نارنجی: نارنجی رنگی گرم و پرانرژی است که باعث ایجاد هیجان و اشتیاق در فضا میشود. همچنین نارنجی به دلیل توانایی تحریک خلاقیت و بهرهوری، یک رنگ محبوب برای محیطهای کاری است. با این حال، متعادل کردن آن با رنگهای دیگر و استفاده کم از آن ضروری است.
مشکی: مشکی رنگی قدرتمند است که حس پیچیدگی و ظرافت را در فضا ایجاد میکند. اغلب در طراحی داخلی مدرن و مینیمال برای ایجاد فضایی زیبا و شیک استفاده میشود. رنگ مشکی همچنین جهت برجسته کردن و ایجاد کنتراست و عمق در اتاق استفاده میشود. با این حال، رنگ مشکی بیشازحد میتواند فضایی را تاریک و سرکوبگر کند، در نتیجه بسیار مهم است که آن را با رنگهای روشنتر متعادل کرده و از آن کم استفاده شود.
در نتیجه، طراحی داخلی لابی یک فرآیند مهم در معماری است. برای ایجاد یک فضای زیبا و کارآمد، توصیه میشود با معماران و طراحان دکوراسیون داخلی مشورت کنید. ما در اینجیر آمادگی آن را داریم که به شما در انتخاب بهترین روشهای طراحی داخلی لابی مشورت دهیم. با ما در تماس باشید.